Емил Соколов: Правителството ще се задържи само след конкретни резултати

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Това, което може да задържи правителството Денков/Габриел по-дълго на власт, са конкретни резултати – това, което ще постигне кабинетът като реформи, конкретни действия, решаване на проблеми. Това заяви пред БНР политологът Емил Соколов.

„Ако това правителство работи, то в един момент ще започне да връща доверието на гражданите, защото ще покаже, че съмненията са неоснователни. Ако обаче законодателната програма, която беше договорена, започне да се запъва, ако изпълнителната власт се оплете в дребни проблеми и загуби поглед върху голямата картина, е много възможно този спад да продължи“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите му синхронът между работещи законодателна и изпълнителна власт може да промени социологията в момента.

Политологът не е изненадан от падналото с 5% доверие към ПП-ДБ, което отчита изследователски център „Тренд“. Комуникацията на ПП-ДБ с хората трябва да бъде подобрена, категоричен е той и добави:

„Виждам дефицити в това, че не се обяснява ясно защо и как се взимат някои решения. Също така се позволява на доста вредни наративи да се разпространяват без никаква опозиция. Един от тях е „Пеевски пише Конституция“. Да – Пеевски участва в Комисията по конституционни реформи, но така или иначе ДПС има квота в нея. Дали Пеевски участва или друг народен представител от ДПС, то е ясно, че ако Пеевски иска да има някакво влияние в тази комисия, той ще го има. Няма как ПП-ДБ да спрат неговото избиране в тази комисия. Изборът на Пеевски зависи от ДПС. Той в крайна сметка беше избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН, както и „Възраждане“, които се бяха въздържали. Това трябваше да бъде ясно обяснено на хората, но не беше. Никой не им обясни по какъв механизъм Пеевски е избран и да ги увери, че неговото влияние в тази комисия ще бъде минимизирано“.

Според него се подценява комуникацията с избирателите и нуждата от това да се разсейват съмнения. Всекидневно трябва да обясняваш на хората защо е важна конституционната реформа и какви стъпки се предприемат в тази посока, смята Емил Соколов.

Другият участник в правителството – ГЕРБ-СДС, са показали, че са много устойчиви на всякакви катаклизми, подчерта той и допълни:

„Имаше всякакви спекулации през годините с кюлчета, с „Барселонагейт“, стари скандали, които може би ще бъдат съпроводени с нови разкрития, отново са на дневен ред, но не нанасят сериозна електорална щета на ГЕРБ, въпреки че пряко засягат нейния лидер“.

Соколов е категоричен, че новото правителство ще има задачата ясно да обяснява всяко свое действие.

За партия „Възраждане“ политологът посочи, че в момента тя се превръща в събирателен образ на протестен вот. Другите партии трябва да го съзнават и да работят активно срещу това, изказа мнението си той.

Президентът Румен Радев обича да заиграва със съмненията и притесненията на хората, продължи коментара си той. Според него върви едно продължаващо ухажване към различни кметове от страна на Радев.

„По всичко личи, че Радев се позиционира като алтернативен център на властта, който по всякакъв начин ще се опитва да бъде опозиция на сегашното правителство“.

А заявката на Иван Гешев за политическа кариера я определи като несериозна. Обществената памет не е толкова кратка, подчерта политологът Емил Соколов.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -