Емил Соколов: Правителството ще се задържи само след конкретни резултати

Препоръчваме

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Това, което може да задържи правителството Денков/Габриел по-дълго на власт, са конкретни резултати – това, което ще постигне кабинетът като реформи, конкретни действия, решаване на проблеми. Това заяви пред БНР политологът Емил Соколов.

„Ако това правителство работи, то в един момент ще започне да връща доверието на гражданите, защото ще покаже, че съмненията са неоснователни. Ако обаче законодателната програма, която беше договорена, започне да се запъва, ако изпълнителната власт се оплете в дребни проблеми и загуби поглед върху голямата картина, е много възможно този спад да продължи“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите му синхронът между работещи законодателна и изпълнителна власт може да промени социологията в момента.

Политологът не е изненадан от падналото с 5% доверие към ПП-ДБ, което отчита изследователски център „Тренд“. Комуникацията на ПП-ДБ с хората трябва да бъде подобрена, категоричен е той и добави:

„Виждам дефицити в това, че не се обяснява ясно защо и как се взимат някои решения. Също така се позволява на доста вредни наративи да се разпространяват без никаква опозиция. Един от тях е „Пеевски пише Конституция“. Да – Пеевски участва в Комисията по конституционни реформи, но така или иначе ДПС има квота в нея. Дали Пеевски участва или друг народен представител от ДПС, то е ясно, че ако Пеевски иска да има някакво влияние в тази комисия, той ще го има. Няма как ПП-ДБ да спрат неговото избиране в тази комисия. Изборът на Пеевски зависи от ДПС. Той в крайна сметка беше избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН, както и „Възраждане“, които се бяха въздържали. Това трябваше да бъде ясно обяснено на хората, но не беше. Никой не им обясни по какъв механизъм Пеевски е избран и да ги увери, че неговото влияние в тази комисия ще бъде минимизирано“.

Според него се подценява комуникацията с избирателите и нуждата от това да се разсейват съмнения. Всекидневно трябва да обясняваш на хората защо е важна конституционната реформа и какви стъпки се предприемат в тази посока, смята Емил Соколов.

Другият участник в правителството – ГЕРБ-СДС, са показали, че са много устойчиви на всякакви катаклизми, подчерта той и допълни:

„Имаше всякакви спекулации през годините с кюлчета, с „Барселонагейт“, стари скандали, които може би ще бъдат съпроводени с нови разкрития, отново са на дневен ред, но не нанасят сериозна електорална щета на ГЕРБ, въпреки че пряко засягат нейния лидер“.

Соколов е категоричен, че новото правителство ще има задачата ясно да обяснява всяко свое действие.

За партия „Възраждане“ политологът посочи, че в момента тя се превръща в събирателен образ на протестен вот. Другите партии трябва да го съзнават и да работят активно срещу това, изказа мнението си той.

Президентът Румен Радев обича да заиграва със съмненията и притесненията на хората, продължи коментара си той. Според него върви едно продължаващо ухажване към различни кметове от страна на Радев.

„По всичко личи, че Радев се позиционира като алтернативен център на властта, който по всякакъв начин ще се опитва да бъде опозиция на сегашното правителство“.

А заявката на Иван Гешев за политическа кариера я определи като несериозна. Обществената памет не е толкова кратка, подчерта политологът Емил Соколов.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -