Правителството отпуска помощи на засегнатите от наводненията

Препоръчваме

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите,...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения,...

Правителството ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства. Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на месеца пострадалите да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която ще съдейства на гражданите за попълване на документите.

Паралелно с това, чрез Агенцията по заетостта, по заявка на общината и с финансиране от МТСП, безработни ще бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди на засегнатите. Още от началото на наводненията социалните работници към Дирекции „Социално подпомагане“ на МТСП започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на нуждите. Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението. Всички пострадали могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на БЧК 0800114 66.

135 000 литра питейна вода от Държавния резерв вече стигнаха до хората в най-засегнатите от наводненията райони, които са с нарушено водоснабдяване. Правителството осигури 90 000 литра за община Етрополе и 45 000 литра за област Монтана.

Продължават усилията по отводняване и почистване на засегнатите райони.

В област Враца са пострадали част от къщите в село Невянин. На място са екипите на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР. На близкото язовирно съоръжение се извършва изпускане на водите, като в последния час е отчетен застой в покачването на нивото на язовира. Правителството е в постоянен контакт с областния управител на Враца и местната власт.

В област София-град на терен работят 2 екипа от столична дирекция ПБЗН. Усилията са насочени към отводняване на частни домове в квартал – Нови Искър. По информация на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „София“, към момента в язовир „Искър“ има 12% свободен обем; язовир „Панчарево“ е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда. Поради покачване на нивото на река Яна – София, и река Елешница (Матица) – София област, като превантивна мярка ще бъдат изградени диги от чували. Създадена е необходимата организация.

В област Монтана 3 екипа от регионалната дирекция ПБЗН отводняват мазета и дворове в селата: Крапчене, Трифоново, Сумер, Долно Белотинци, Гаврил Геново и Боровци.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Хр. Смирненски“ и „Огоста“, с помощта на хидромодул при необходимост се извършва изпускане на водите.

В област Видин, след преминалия през района на гр. Дунавци силен дъжд и преливане на река над дигата, на терен 3 екипа с 6 мотопомпи от РДПБЗН – Видин отводняват около 60 къщи и дворове.

66 военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ на жителите на Берковица. С помощта на 10 специализирани машини те продължават да разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. Хиляди чували с пясък укрепват дигите на реката.

В пълна мобилизация във връзка с наводненията в страната остават премиерът, ресорните министерства, областните управители и местните власти.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...

Денков увери: Преди 2038 г. няма да спре производството на ток от въглищните централи

Повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развива българската енергетика в следващите 20 години - съгласие, базирано на истински...

Даниел Вълчев: За да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг

Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -