Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати подкрепата си за Русия, която използва произведени от Иран дронове, за да атакува Украйна.

„Когато ирански дрон убие бременно украинско момиче и нейния съпруг в дома им, защо го правите майки и бащи в Иран, имате ли нужда от това?“.

Зеленски и съюзниците на Украйна обвиниха Иран в доставката на дронове за Русия за нападение с голям обсег, Shahed-136, от началото на войната миналата година. Иран отхвърли обвинението, но дроновете се превърнаха в основно оръжие за нощните атаки на Русия срещу украински градове и украинските сили казват, че са свалили 36 от тях само в четвъртък сутринта.

Отношенията на Украйна с Иран отдавна са възпрепятствани от съюза на Иран с Русия, която незаконно анексира Крим след нахлуването през 2014 г. Лидерите на Иран и Русия гледат на Съединените щати като на враг и заплаха за властта им, пише „New York Times“.

Това не е първият път, когато Зеленски използва речите си, за да се обърне директно към хората от други страни. В първите дни на войната той помоли руския народ – на руски – да се противопостави на войната.

Отношенията между Иран и Украйна се влошиха, когато две ракети, изстреляни от иранските военни сили, свалиха украински самолет през януари 2020 г., убивайки всички 176 пътници и екипаж на борда. Иран каза, че това е инцидент.

Напрежението нарастна след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година. Няколко месеца след началото на войната, твърдят американски служители, Иран е доставил военни дронове на Русия. Иран отрече доставките, като само призна, че е изпратил дронове в Русия преди началото на войната. През декември Зеленски в обръщение към Конгреса обвини Иран в заговор с Русия чрез изпращане на стотици дронове, включително Шахед-136.

Това оръжие се изстрелва от камион, лети автономно до 1500 мили, гмурка се към целта си и експлодира при удар. Неговата ниска скорост и ниска надморска височина го правят лесен за насочване, казаха британски представители на отбраната.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -