Повече от 100 арестувани при мащабна операция срещу мафията в цяла Европа

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Полицията в няколко европейски страни арестува повече от 100 души като част от операция за пресичане на италианската мафия Ндрангета.

„Смятаме, че сред арестуваните има няколко лица с висока стойност, които са изиграли огромна роля в организацията, не само в Белгия, но и в други европейски страни“, каза белгийският федерален прокурор Антун Шоцаерт.

Атаката е част от разследване, обхващащо Италия, Германия, Белгия, Португалия, Испания, Словения, Румъния, както и Бразилия и Панама, според правоприлагащата агенция на ЕС Европол.

Мрежата е била посветена предимно на международен трафик на наркотици от Южна Америка към Европа и Австралия, се казва в изявление на правоприлагащата агенция на ЕС Европол.

В Германия повече от 1000 служители претърсиха десетки домове, офиси и магазини в провинциите Бавария, Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц и Тюрингия,обяви от немската прокуратура.

В Италия карабинерската полиция, подкрепена от хеликоптери, издаде заповеди за арест на 108 души, които бяха обвинени, наред с други неща, в участие в мафията; притежание, производство и трафик на наркотици и оръжия; и пране на пари.

През последните години европейските власти водят кампания срещу базираната в Калабрия „Ндрангета“, може би най-богатата организирана престъпна група в света. Организацията има своите корени в южната област Калабрия, върха на ботуша на Италия, надмина Коза Ностра като най-мощната мафиотска група в страната и една от най-големите престъпни мрежи в света.

Групата е използвала десетки милиарди долари приходи от кокаин в продължение на десетилетия, за да разшири престъпния си обхват в цяла Европа и на няколко континента, след като сицилианската мафия загуби влияние.

Държавната полиция в Бавария каза, че арестите са резултат от повече от три години разследване, наречено „Операция Еврика“.

Те казаха, че италианските и белгийските следователи смятат, че престъпната група е контрабандирала близо 25 тона кокаин между октомври 2019 г. и януари 2022 г. и е прехвърлила над 22 милиона евроот Калабрия към Белгия, Холандия и Южна Америка.
източник: Евроком

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -