Даниел Митов: Ако не се изясни въпросът, който зададохме, отиваме на избори

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

На лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов настоя втората по големина политическа сила да представи проекта си за кабинет и да напише управленска програма. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви в „Още от деня“, че това не е някакъв трик, а логично в настоящата ситуация.

„Реториката на ПП-ДБ има извести нетрадиционни залитания и подходи, които изискват естествено и малко по-нетрадиционен отговор от наша страна. Първият да пита вторият какъв ще е съставът на потенциалния кабинет е необичайно, но в същия момент е логично от наша страна, тъй като вижте в каква ситуация се намираме“, каза Митов.

Категоричен е обаче, че ако не се изясни този въпрос, отиваме на избори.

„Те казват, че няма да подкрепят правителство с първия мандат и правителство с участието на ГЕРБ, а искат да се реализира втори мандат с тяхно правителство, а ГЕРБ да ги подкрепят от парламента. В това няма нищо рационално. На подобно предложение в цивилизования демократичен свят ще им се смеят“, каза Митов.

Попита дали ПП-ДБ са говорили с другите партии и коя ще ги подкрепи за втория мандат, при положение, че:

„Имат вечните критици от ДПС, БСП нямат достатъчно депутати, нито напоследък изпитват симпатии към ПП-ДБ. „Възраждане“ са категорични, че няма да подкрепят нито един мандат. ИТН – на практика свалиха кабинета на Петков. Оттам какво означава? Ако сега ние не изясним този въпрос, който зададохме, отиваме на избори“, каза Даниел Митов.

Каза още, че от ГЕРБ-СДС не са зачеркнали първия мандат и докато не изчерпат възможностите за разговор с ПП-ДБ, няма да вървят в друга посока. Повтори тезата на ГЕРБ, че това би била най-стабилната формула и в парламента, и по отношение на приоритетите.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни още, че се стремят да поддържат добрия тон, защото балансите са крехки и проявяват разбиране, защото, според него, ПП-ДБ тепърва се учат.

На лидерската среща е имало добър тон.

„И двете преговорни групи влязохме с ясното съзнание, че стоят тежки отговорности за решаване на проблеми пред държавата, които са много сериозни и си дължим като минимум уважение и заради избирателите. Този тон липсваше в последните парламенти и за мен е радостно, че цари цивилизован нормален, смислен диалог.

Да се постигне нещо след период на такава тежка конфронтация е трудно, стъпките са бавни, ще се извървят, но трябва много внимателно в момента да си мерим думите и да мислим единствено за обществото и държавата и за проблемите, които стоят пред гражданите и да сме наясно, че без стабилно управление, подкрепено от солидно мнозинство в НС, решения не могат да бъдат постигнати“, каза Даниел Митов.

След като разговорът по законодателната програма се е получил, следващата стъпка е да се премине към управленска програма. В момента се сформират групи от двете коалиции, които ще започнат да си говорят по управленската програма, което ще е съвместно усилие.

За Асен Василев заяви, че са видели човек, с когото може да се разговаря по приоритетите, но не каза дали ГЕРБ-СДС биха се съгласили той да е финансов министър. Отказа да коментира и с кои предложения на ПП-ДБ за министри ГЕРБ-СДС биха се съгласили.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -