Даниел Митов: Ако не се изясни въпросът, който зададохме, отиваме на избори

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

На лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов настоя втората по големина политическа сила да представи проекта си за кабинет и да напише управленска програма. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви в „Още от деня“, че това не е някакъв трик, а логично в настоящата ситуация.

„Реториката на ПП-ДБ има извести нетрадиционни залитания и подходи, които изискват естествено и малко по-нетрадиционен отговор от наша страна. Първият да пита вторият какъв ще е съставът на потенциалния кабинет е необичайно, но в същия момент е логично от наша страна, тъй като вижте в каква ситуация се намираме“, каза Митов.

Категоричен е обаче, че ако не се изясни този въпрос, отиваме на избори.

„Те казват, че няма да подкрепят правителство с първия мандат и правителство с участието на ГЕРБ, а искат да се реализира втори мандат с тяхно правителство, а ГЕРБ да ги подкрепят от парламента. В това няма нищо рационално. На подобно предложение в цивилизования демократичен свят ще им се смеят“, каза Митов.

Попита дали ПП-ДБ са говорили с другите партии и коя ще ги подкрепи за втория мандат, при положение, че:

„Имат вечните критици от ДПС, БСП нямат достатъчно депутати, нито напоследък изпитват симпатии към ПП-ДБ. „Възраждане“ са категорични, че няма да подкрепят нито един мандат. ИТН – на практика свалиха кабинета на Петков. Оттам какво означава? Ако сега ние не изясним този въпрос, който зададохме, отиваме на избори“, каза Даниел Митов.

Каза още, че от ГЕРБ-СДС не са зачеркнали първия мандат и докато не изчерпат възможностите за разговор с ПП-ДБ, няма да вървят в друга посока. Повтори тезата на ГЕРБ, че това би била най-стабилната формула и в парламента, и по отношение на приоритетите.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни още, че се стремят да поддържат добрия тон, защото балансите са крехки и проявяват разбиране, защото, според него, ПП-ДБ тепърва се учат.

На лидерската среща е имало добър тон.

„И двете преговорни групи влязохме с ясното съзнание, че стоят тежки отговорности за решаване на проблеми пред държавата, които са много сериозни и си дължим като минимум уважение и заради избирателите. Този тон липсваше в последните парламенти и за мен е радостно, че цари цивилизован нормален, смислен диалог.

Да се постигне нещо след период на такава тежка конфронтация е трудно, стъпките са бавни, ще се извървят, но трябва много внимателно в момента да си мерим думите и да мислим единствено за обществото и държавата и за проблемите, които стоят пред гражданите и да сме наясно, че без стабилно управление, подкрепено от солидно мнозинство в НС, решения не могат да бъдат постигнати“, каза Даниел Митов.

След като разговорът по законодателната програма се е получил, следващата стъпка е да се премине към управленска програма. В момента се сформират групи от двете коалиции, които ще започнат да си говорят по управленската програма, което ще е съвместно усилие.

За Асен Василев заяви, че са видели човек, с когото може да се разговаря по приоритетите, но не каза дали ГЕРБ-СДС биха се съгласили той да е финансов министър. Отказа да коментира и с кои предложения на ПП-ДБ за министри ГЕРБ-СДС биха се съгласили.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -