Даниел Митов: Ако не се изясни въпросът, който зададохме, отиваме на избори

Препоръчваме

Министър Попов: България може да е сред лидерите в проект за ековъзстановяването на Украйна

България да бъде сред лидерите в екологичното възстановяване на Украйна е амбициозен проект, който сме заявили на...

Акад. Денков: Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген

Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген". Това съобщи премиерът академик Николай...

Одобриха отчета за изпълнението на държавния бюджет 2022

Със свое решение правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022...

На лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов настоя втората по големина политическа сила да представи проекта си за кабинет и да напише управленска програма. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви в „Още от деня“, че това не е някакъв трик, а логично в настоящата ситуация.

„Реториката на ПП-ДБ има извести нетрадиционни залитания и подходи, които изискват естествено и малко по-нетрадиционен отговор от наша страна. Първият да пита вторият какъв ще е съставът на потенциалния кабинет е необичайно, но в същия момент е логично от наша страна, тъй като вижте в каква ситуация се намираме“, каза Митов.

Категоричен е обаче, че ако не се изясни този въпрос, отиваме на избори.

„Те казват, че няма да подкрепят правителство с първия мандат и правителство с участието на ГЕРБ, а искат да се реализира втори мандат с тяхно правителство, а ГЕРБ да ги подкрепят от парламента. В това няма нищо рационално. На подобно предложение в цивилизования демократичен свят ще им се смеят“, каза Митов.

Попита дали ПП-ДБ са говорили с другите партии и коя ще ги подкрепи за втория мандат, при положение, че:

„Имат вечните критици от ДПС, БСП нямат достатъчно депутати, нито напоследък изпитват симпатии към ПП-ДБ. „Възраждане“ са категорични, че няма да подкрепят нито един мандат. ИТН – на практика свалиха кабинета на Петков. Оттам какво означава? Ако сега ние не изясним този въпрос, който зададохме, отиваме на избори“, каза Даниел Митов.

Каза още, че от ГЕРБ-СДС не са зачеркнали първия мандат и докато не изчерпат възможностите за разговор с ПП-ДБ, няма да вървят в друга посока. Повтори тезата на ГЕРБ, че това би била най-стабилната формула и в парламента, и по отношение на приоритетите.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни още, че се стремят да поддържат добрия тон, защото балансите са крехки и проявяват разбиране, защото, според него, ПП-ДБ тепърва се учат.

На лидерската среща е имало добър тон.

„И двете преговорни групи влязохме с ясното съзнание, че стоят тежки отговорности за решаване на проблеми пред държавата, които са много сериозни и си дължим като минимум уважение и заради избирателите. Този тон липсваше в последните парламенти и за мен е радостно, че цари цивилизован нормален, смислен диалог.

Да се постигне нещо след период на такава тежка конфронтация е трудно, стъпките са бавни, ще се извървят, но трябва много внимателно в момента да си мерим думите и да мислим единствено за обществото и държавата и за проблемите, които стоят пред гражданите и да сме наясно, че без стабилно управление, подкрепено от солидно мнозинство в НС, решения не могат да бъдат постигнати“, каза Даниел Митов.

След като разговорът по законодателната програма се е получил, следващата стъпка е да се премине към управленска програма. В момента се сформират групи от двете коалиции, които ще започнат да си говорят по управленската програма, което ще е съвместно усилие.

За Асен Василев заяви, че са видели човек, с когото може да се разговаря по приоритетите, но не каза дали ГЕРБ-СДС биха се съгласили той да е финансов министър. Отказа да коментира и с кои предложения на ПП-ДБ за министри ГЕРБ-СДС биха се съгласили.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Министър Попов: България може да е сред лидерите в проект за ековъзстановяването на Украйна

България да бъде сред лидерите в екологичното възстановяване на Украйна е амбициозен проект, който сме заявили на...

Акад. Денков: Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген

Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген". Това съобщи премиерът академик Николай Денков на брифинг в Министерския...

Одобриха отчета за изпълнението на държавния бюджет 2022

Със свое решение правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022 г. и доклада към него...

Повечето партии в парламента не подкрепят идеята за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

Идеята на финансовия министър за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите и хотелиерите, както и въвеждането на финансов стимул за хората, които...

Ваня Григорова: Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок

Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок. По-големият проблем е, че София е апатична. Хората трудно дават доверието си за...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -