Борисов: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат. Петков: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Опит за решаване на политическата криза у нас. На масата на преговорите в Народното събрание седнаха лидерите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Срещата беше инициирана от Бойко Борисов, който настоява, че редовно правителство с първия или втория мандат трябва да има.

На масата за разговори от страна на ГЕРБ-СДС седнаха Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов. Представителите на ПП-ДБ на срещата са Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. 

„От резултатите от изборите това са партиите, които са се представили най-добре на последните два вота. Считаме, че в сегашната ситуация би трябвало да намерим начин да съставим правителство дали в първия, или във втория мандат. Отиването на нови избори ще даде същия или подобен резултат”, смята Борисов.

Лидерът на ГЕРБ смята, че двете партии трябва да използват времето в парламента за приемането на бюджет с 3% дефицит. „Да го направим заедно и отговорно”, призова той.

„Винаги сме готови да говорим за политики, но правителство с първия мандат няма да подкрепим”, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Той подчерта, че приоритетите за коалицията ПП-ДБ са постигането на 3% бюджетен дефицит, запазването размера на данъците, избягването на съкращения в социалната програма.

„Има и други секторни политики, за които сме отворени да говорим – енергетика, правосъдна реформа”, каза още Петков.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС подчерта, че разговорите с експерти от Министерството на финансите за бюджета трябва да започнат буквално от утре. Депутатът се обърна към колегите си от ПП-ДБ с думите: „Водим разговор за политики и имаме консенсус по част от тях. Но искам да припомня, че те може да се развиват, само ако има правителство. Защото, ако НС се разпусне след два месеца, дори да работим денонощно, аз съм песимист, че ще успеем да приемем повече от половината политики”.

Борисов призова ПП-ДБ да им представи състав на кабинет. „За да видим какво предлагате и да мислим, ако отидем до такъв вариант. Мисля, че ме разбирате. С г-н Петков сме си простили и нищо в нашите отношения не затруднява вършенето на работа. Фактът, че сме тук, е показателен”, добави той.

От своя страна Петков уточни: „Ние осъзнаваме, че вие сте първата политическа сила в този момент и сме в рамките на вашия мандат. Уважаваме вашето първо право да направите своя избор. Имате избора да говорите и с другите политически сили”.

След тази реплика Борисов прекъсна съпредседателя на ПП-ДБ, като припомни решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ: „До изчерпване на всички разговори, свързани с вас, няма да водим подобни”, подчерта той.

„Вие казахте, че очаквате едва ли не ние да предложим, преди втория мандат, състав на кабинет. Това не е традиционна практика и трябва да се консултираме с нашите партийни органи”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев.

Василев допълни, че ако от ПП-ДБ трябва да предложат състав на кабинет, който да ориентира ГЕРБ за първия мандат, е необходимо да се уточни и неговата програма. „И да предложим разговори по тази правителствена програма”, каза още той.

Разговорите за правителство между първите и вторите се очаква да продължат по думите им в нестандартна ситуация с нестандартни решения.

Източник: НОВА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -