Войната в Украйна е тласнала глобалните военни разходи до рекордно равнище

Препоръчваме

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването...

Явор Божанков: “Възраждане” искат да наложат със сила дневен ред

“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с...

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия,...

Глобалните военни разходи са нараснали рекордно миналата година заради войната на Русия срещу Украйна. Годишните военни разходи в Европа са на най-високото си равнище от края на Студената война преди три десетилетия. Това обяви в изявление днес Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI), цитиран от Ройтерс.

Глобалните военни разходи са нараснали с 3,7 процента в реално изражение през 2022 г. до 2,24 трилиона долара, информира Стоклохмският международен институт за изследване на мира.

Войната, която Русия започна срещу Украйна миналата година, накара европейските държави да се втурнат да подсилват отбранителните си способности, отбелязва Ройтерс.

Москва казва, че „специалната военна операция“ в Украйна е била необходима, за да я предпази от враждебния и агресивен Запад. Украйна и западните й съюзници казват, че Русия води непровокирана война с цел да заграби територии.

Европейските военни разходи са скочили с 13 процента миналата година, главно заради увеличенията в Русия и Украйна, но много други европейски държави също подсилиха военните си бюджети и планират още увеличения на фона на нарастващото напрежение.

Изследователят от института Диего Лопес да Силва каза, че няколко правителства имат многогодишни планове за увеличаване на разходите за армията, което означава, че може да се очаква по-нататъшно нарастване на военните разходи в Централна и Западна Европа.

Военните разходи на Украйна са нараснали с 640 процента през 2022 г. Това е най-голямото годишно увеличение, според данните, с които разполага Стокхолмският международен институт за изследване на мира от 1949 г. В тези разходи не е включена военната финансова помощ, която западните държави са осигурили на Украйна.

Според института военната помощ за Украйна от САЩ възлиза на 2,3 процента от общите американски военни разходи за 2022 г. Въпреки че САЩ имат най-високите в света военни разходи, в реално изражение те са нараснали малко.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира военните разходи на Русия са нараснали с 9,2 процента. Институтът уточнява обаче, че тези данни не са много сигурни, тъй като руските финансови власти са станали много непрозрачни след началото на войната.

Според директорката на програмата на института за военните разходи и производството на оръжие Луси Буро-Сюдро разликата между бюджетните планове на Русия и военните й разходи през 2022 г. показва, че инвазията в Украйна струва на Москва далеч над очакваното.

Източник: София Георгиева, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването...

Явор Божанков: “Възраждане” искат да наложат със сила дневен ред

“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с насилие, казват кой и кога...

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия, обяви при встъпването си в...

Петков: Връщаме силата на парламентарната република, нервите трябва да се успокоят

Връщаме силата на парламентарната република. Акад. Денков като премиер е уравновесен, не се изнервя и може да дойде диалог. Ще може да...

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано в Румъния

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано в Румъния, съобщиха от Националния институт по геофизика. Епицентърът е в Банат, окръг Арад,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -