Най-естественото в настоящата политическа ситуация е да има лидерска среща, според Росен Желязков

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Забелязваме едно известно втвърдяване на разговора, коментира в ефира на Нова телевизия Росен Желязков – председател на Народното събрание (НС) и народен представител от ГЕРБ-СДС. Такива крайни твърдения „няма с този мандат или с участието на ГЕРБ“ би трябвало да се правят след като мине лидерска среща, каза Желязков. Попитан дали ще има такава, той отговори, че трябва да има. По думите му това е най-естественото в тази политическа ситуация. 

Вие видяхте, че разговорите с „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) преминаваха сякаш в тона на добрите политически практики, каза Желязков. Според него, когато две политически формации, които са били антагонисти в предизборната кампания, съумеят много бързо да седнат на масата и да разговарят за общи законодателни приоритети, това показва по-висока степен на политическа култура от тази, която са наблюдавали през последните две години, и това им дава основание да смятат, че наистина има възможност първата и втората политическа сила да вървят към съвместно управление с много ясен хоризонт, с ясни приоритети. Той уточни, че тези приоритети като политики и като съвместни виждания са очертани ясно в законодателните приоритети. 

Когато едната политическа сила и то преди лидерите да седнат на масата на разговорите и да дефинират ясно политическото си поведение, заяви, че нито с мандата, нито с участието, дори се стига до там да се иска подкрепа, без да се съгласяват на каквото и да е участие в съвместно управление, това означава, че се поставят условия, на които сякаш да се откаже, коментира Желязков.

Според него динамиката на политическа позиция, когато си взел в предизборната кампания решение с някого да не разговаряш, а после си седнал да разговаряш, показва еволюция, която, по думите му, или ще доведе до нещо смислено, или до втвърдяване.

Ние сякаш нямаме политически различия с втората политическа формация, но когато на преден план се постави въпросът какво мислят нашите избиратели – всичко отива в канала, коментира Желязков.

Първо трябва да има лидерска среща. Докато не отмине дистанцираното говорене и не се седне на разговор очи в очи, всичко е възможно, посочи председателят на НС. Попитан дали говори за лидерска среща с ПП-ДБ, той отговори с „точно така“.  

Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, тогава до следващата сряда ние ще вземем решение за нашето поведение, като най-вероятно ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа от политическите формации без да търсим коалиционна формула, каза Желязков. Той поясни, че е възможно да предложат кабинет като „Габровски“, възможно е да е и чисто партиен кабинет.

В момента няма да се водят коалиционни разговори с други политически формации извън „Продължаваме Промяната – Демократична България“, уточни още Желязков.

Източник: Никол Николова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -