Южна Корея и Китай си размениха остри реплики заради коментари на южнокорейския президент за Тайван

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Южнокорейското министерство на външните работи разкритикува остро днес Китай за грубо нарушаване на дипломатическия тон, след като китайски служител определи неотдавнашни коментари на южнокорейския президент Юн Сук-йол за Тайван като вербална намеса във вътрешните работи на други държави, предаде агенция Йонхап.

Министерството направи изявление, след като говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин каза по-рано днес, че Пекин няма да позволи на други държави да се намесват с изказвания във вътрешните работи на Китай, имайки предвид интервю на Юн от вчера, в което той се противопоставя на всякаква промяна на статуквото в Тайванския проток със сила.

Ван призова също Сеул да се придържа към принципа „един Китай“ в духа на установените дипломатически отношения между двете държави, и добави, че решаването на Тайванския въпрос е изцяло вътрешна работа на Китай.

Южнокорейското външно министерство нарече коментарите на Ван „нечувани“. „В отговор на споменаването от нашия лидер на общоприетия принцип, че се противопоставяме на промени на статуквото със сила говорителят на китайското външно министерство направи този нечуван коментар“, отбеляза то.

Коментарите на говорител са проява на грубо нарушаване на дипломатически тон, което поставя под въпрос доверието към Китай, допълни южнокорейското ведомство.

В интервю за Ройтерс Юн каза, че напрежението около Тайван, който Китай смята за част от своята територия, се засилва заради опитите за промяна на статуквото със сила и че Сеул подкрепя международната общност в противопоставянето срещу подобна промяна.

Юн добави също, че Тайванският въпрос е сходен с този за Северна Корея и има глобални измерения.

Пекин отхвърли твърденията на Юн и настоява, че Тайванският въпрос е съвсем различен случай, тъй като островът не е суверенна държава като двете Кореи.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -