След избора на председател на НС: Президентът започва консултации с парламентарните групи

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Съгласие по политики между първите две коалиции дава хоризонт за работа на новия 49-и парламент, дори да не се намери подкрепа за правителство.

След като стана ясно, че президентът този път не дава заявка за забавяне на процедурите, политическите стъпки се забавиха заради обстоятелствата – от една страна заради блокирания избор на председател, от друга – заради почивката за Великден. Така рекордно дългото първо заседание от 48-ия парламент вече е засенчено от още по-дълго първо заседание – на 49-ото Народно събрание.

Народните представители нямат ограничение за това колко време часовникът може да бъде спрян. Но след избора на председател, сроковете вече ще са в ръцете на държавния глава. Първа стъпка – Президентът кани на консултации парламентарните групи. Но те трябва да бъдат представени от избрания за председател. Колко време ще бъдат консултациите решава държавният глава, освен това може да направи втори и трети кръг.

Сигурни срокове идват след връчването на първия мандат – 7 дни, в които номинираният за премиер от най-голямата група предлага структурата и състава на кабинет. Ако няма успех, може отново да има консултации или директно президентът да премине към втори проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия.

Ако и вторият опит е неуспешен то тогава държавния глава в 7 дневен срок трябва да определи на коя партия ще даде третия. Ако и тук имаме неуспех, то най-близката възможна дата за избори е в края на юли.

“Водещата роля, след като бъдат формирани парламентарните групи, е в ръцете на президента. Но другият фактор са парламентарните групи. Или ще има някаква форма на синхрон, или парламентарните групи ще бавят избора на председател, за да може в началото на лятото да е разпускането и изборите да са наесен”, заяви доц.Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

Източник: НОВА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -