Значителна част от изтеклите разузнавателни документи на САЩ са фалшиви, твърди Сеул

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

„Значителна част“ от секретните документи на американското разузнаване за Южна Корея, изтекли през последните седмици, са били „фалшифицирани“, каза днес канцеларията на южнокорейския президент, цитирана от Франс прес.

Изтичането, което според Пентагона представлява „много сериозен“ риск за националната сигурност на САЩ, предизвика дипломатически смут. Някои от изтеклите документи изглежда наистина сочат, че Вашингтон събира разузнавателна информация за своите съюзници, като Израел и Южна Корея.

Според съобщения в медиите, няколко от документите разкриват опасения сред високопоставени южнокорейски служители в сферата на националната сигурност, че оръжия и боеприпаси, произведени в тяхната страна, в крайна сметка ще бъдат използвани в Украйна. Подобна възможност би била нарушение на политиката на Сеул да не продава никакви оръжия на държави във война.

По време на днешен телефонен разговор обаче, министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея са достигнали до заключението, че „значителен брой от въпросните документи са фалшифицирани“, се казва в прессъобщение на южнокорейското президентство.

Десетки снимки на документите се разпространяват от поне няколко седмици в социалните мрежи като „Туитър“, „Телеграм“ и „Дискорд“.

Пентагонът каза, че работи, за да установи дали документите са истински, и добави, че поне един от тях изглежда е бил манипулиран.

Изтичането на информация накара американски служители да успокояват съюзници като Южна Корея, която предостави хуманитарна и несмъртоносна помощ на Украйна след началото на руската инвазия в страната през февруари 2022 г.

Разкриването на предполагаеми дискусии за Украйна между високопоставени служители по националната сигурност предизвика критики в Южна Корея относно уязвимостта на комуникациите в ключовите администрации на страната, като например президентството. 

Но канцеларията на президента Юн Сук-йол днес се защити, заявявайки, че взема „най-строги мерки за сигурност“ и че обвиненията за подслушване са „безпочвени лъжи“. На Юн предстои държавна визита в САЩ през април, посочва АФП.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -