Значителна част от изтеклите разузнавателни документи на САЩ са фалшиви, твърди Сеул

Препоръчваме

Министър Попов: България може да е сред лидерите в проект за ековъзстановяването на Украйна

България да бъде сред лидерите в екологичното възстановяване на Украйна е амбициозен проект, който сме заявили на...

Акад. Денков: Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген

Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген". Това съобщи премиерът академик Николай...

Одобриха отчета за изпълнението на държавния бюджет 2022

Със свое решение правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022...

„Значителна част“ от секретните документи на американското разузнаване за Южна Корея, изтекли през последните седмици, са били „фалшифицирани“, каза днес канцеларията на южнокорейския президент, цитирана от Франс прес.

Изтичането, което според Пентагона представлява „много сериозен“ риск за националната сигурност на САЩ, предизвика дипломатически смут. Някои от изтеклите документи изглежда наистина сочат, че Вашингтон събира разузнавателна информация за своите съюзници, като Израел и Южна Корея.

Според съобщения в медиите, няколко от документите разкриват опасения сред високопоставени южнокорейски служители в сферата на националната сигурност, че оръжия и боеприпаси, произведени в тяхната страна, в крайна сметка ще бъдат използвани в Украйна. Подобна възможност би била нарушение на политиката на Сеул да не продава никакви оръжия на държави във война.

По време на днешен телефонен разговор обаче, министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея са достигнали до заключението, че „значителен брой от въпросните документи са фалшифицирани“, се казва в прессъобщение на южнокорейското президентство.

Десетки снимки на документите се разпространяват от поне няколко седмици в социалните мрежи като „Туитър“, „Телеграм“ и „Дискорд“.

Пентагонът каза, че работи, за да установи дали документите са истински, и добави, че поне един от тях изглежда е бил манипулиран.

Изтичането на информация накара американски служители да успокояват съюзници като Южна Корея, която предостави хуманитарна и несмъртоносна помощ на Украйна след началото на руската инвазия в страната през февруари 2022 г.

Разкриването на предполагаеми дискусии за Украйна между високопоставени служители по националната сигурност предизвика критики в Южна Корея относно уязвимостта на комуникациите в ключовите администрации на страната, като например президентството. 

Но канцеларията на президента Юн Сук-йол днес се защити, заявявайки, че взема „най-строги мерки за сигурност“ и че обвиненията за подслушване са „безпочвени лъжи“. На Юн предстои държавна визита в САЩ през април, посочва АФП.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Министър Попов: България може да е сред лидерите в проект за ековъзстановяването на Украйна

България да бъде сред лидерите в екологичното възстановяване на Украйна е амбициозен проект, който сме заявили на...

Акад. Денков: Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген

Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген". Това съобщи премиерът академик Николай Денков на брифинг в Министерския...

Одобриха отчета за изпълнението на държавния бюджет 2022

Със свое решение правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022 г. и доклада към него...

Повечето партии в парламента не подкрепят идеята за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

Идеята на финансовия министър за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите и хотелиерите, както и въвеждането на финансов стимул за хората, които...

Ваня Григорова: Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок

Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок. По-големият проблем е, че София е апатична. Хората трудно дават доверието си за...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -