Значителна част от изтеклите разузнавателни документи на САЩ са фалшиви, твърди Сеул

Препоръчваме

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до...

Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията...

Ивайло Иванов (НОИ): Никой няма да остави пенсионерите без пенсии

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това каза пред журналисти управителят на...

„Значителна част“ от секретните документи на американското разузнаване за Южна Корея, изтекли през последните седмици, са били „фалшифицирани“, каза днес канцеларията на южнокорейския президент, цитирана от Франс прес.

Изтичането, което според Пентагона представлява „много сериозен“ риск за националната сигурност на САЩ, предизвика дипломатически смут. Някои от изтеклите документи изглежда наистина сочат, че Вашингтон събира разузнавателна информация за своите съюзници, като Израел и Южна Корея.

Според съобщения в медиите, няколко от документите разкриват опасения сред високопоставени южнокорейски служители в сферата на националната сигурност, че оръжия и боеприпаси, произведени в тяхната страна, в крайна сметка ще бъдат използвани в Украйна. Подобна възможност би била нарушение на политиката на Сеул да не продава никакви оръжия на държави във война.

По време на днешен телефонен разговор обаче, министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея са достигнали до заключението, че „значителен брой от въпросните документи са фалшифицирани“, се казва в прессъобщение на южнокорейското президентство.

Десетки снимки на документите се разпространяват от поне няколко седмици в социалните мрежи като „Туитър“, „Телеграм“ и „Дискорд“.

Пентагонът каза, че работи, за да установи дали документите са истински, и добави, че поне един от тях изглежда е бил манипулиран.

Изтичането на информация накара американски служители да успокояват съюзници като Южна Корея, която предостави хуманитарна и несмъртоносна помощ на Украйна след началото на руската инвазия в страната през февруари 2022 г.

Разкриването на предполагаеми дискусии за Украйна между високопоставени служители по националната сигурност предизвика критики в Южна Корея относно уязвимостта на комуникациите в ключовите администрации на страната, като например президентството. 

Но канцеларията на президента Юн Сук-йол днес се защити, заявявайки, че взема „най-строги мерки за сигурност“ и че обвиненията за подслушване са „безпочвени лъжи“. На Юн предстои държавна визита в САЩ през април, посочва АФП.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до...

Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време...

Ивайло Иванов (НОИ): Никой няма да остави пенсионерите без пенсии

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това каза пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло...

ВСУ вече са започнали контранастъпление срещу руските военни

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече са започнали контранастъпление срещу руските военни, каза в ефира на италианският телевизионния канал Rai 1, съветник на...

Ердоган: Една от най-важните ни цели е изготвянето на нова конституция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че една от основните задачи на управляващите е разработването и приемането на нова конституция на страната,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -