Всеки пети изборен протокол е сгрешен

Препоръчваме

Адм. Ефтимов: Възможно е в обозримо бъдеще Варна да стане координационен център на НАТО за Черно море

На конференцията на Военния комитет на НАТО в Осло началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил...

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията, приемайки окончателно промените в проекта, внесен от Десислава Атанасова...

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на...

Всеки пети протокол на тези избори е бил сгрешен. Това е рекорд в сравнение с последните няколко вота.

Необичайно висок брой грешки отчетоха от ЦИК в протоколите. Секционната комисия, на която д-р Лъчезар Алексиев е председател за пореден път в Пловдив, е допуснала само една грешка, и то в преференциите. Зъболекарят си го обяснява с това, че той и колегите му са натрупали опит и не са били сменяни в последните години. За разлика от стотици, а може би и хиляди, други комисии.

„Трябва да пишем прекалено много цифри след един 12-часов ден, който е изпълнен и с положителни, и с негативни емоции, просто това пресмятане за мен е нелогично. Не е логично машината да бъде превърната в един принтер. Идеята е да отразим волята на избирателите, а не да броим и да смятаме допълнително, за мен е излишно“, казва д-р Алексиев.

С Ива Лазарова, която е наблюдател на изборите у нас от 14 години, проверяваме защо се стига до грешки и какво точно смятат членовете на секционните комисии.

„Хората от комисиите е трябвало да съберат първо всички гласове общо получени, за да могат да получат целия резултат – през два реда да събират числа. След което да ги попълнят в точка 7.1. Когато съберат всички през три реда в тези 4 страници, трябва да съберат и хартиените бюлетини, те също се падат през 3 реда на тези 4 страници, и да ги попълнят отново в първата страница. Същото да направят и за машинните“, обясни Лазарова.

Според нея това са и едни от най-сложните протоколи на избори досега. И тя, и д-р Алексиев ги сравняват с тези от април 2021 г., когато отново имахме смесено гласуване. Но с една огромна разлика – тогава машинните бюлетини не се брояха от комисията.

„Отново се смятаха данните от хариеното и машинното гласуване, но тогава машината излизаше с протокол, който смяташе машинните гласове и техния вот“, припомни д-р Алексиев.

„Този път, въпреки че не се пресмятаха преференциите, хората от комисиите нямаха право да преписват данните от машинния протокол и трябваше да сумират хартиените и машинните бюлетини в няколко параграфа. Това беше допълнителна предпоставка за грешки“, допълни Лазарова.

Данните на ЦИК ясно показват огромния брой грешки сега и през април 2021 г., сравнени с изборите от 2 октомври, когато гласувахме само с машини. Според Цветозар Томов, обаче, проблемите не са основание за касиране на вота. и напомня, че членовете на СИК са партийни предложения и няма изискване за образователен ценз. Ако тези грешки обаче се повторят, те биха могли да създадат проблем на местните избори.

„В протокола трябва да се съберат всички машинни и всички хартиени бюлетини и да се получи общият брой гласували с двете технологии, който пък трябва да съвпада с общия брой подписи, който комисията е получила в избирателния списък“, каза Ива Лазарова.

„Ние сме там с цел да установим вота на гражданите, не да смятаме. За мен лично не е нормално ние да изпълняваме и тази функция, на фона на това, че повечето състави на комисии за пореден път бяха променени, дойдоха хора, които не са участвали на избори, това доведе до масово много грешки“, смята д-р Лъчезар Алексиев.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Адм. Ефтимов: Възможно е в обозримо бъдеще Варна да стане координационен център на НАТО за Черно море

На конференцията на Военния комитет на НАТО в Осло началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил...

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията, приемайки окончателно промените в проекта, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители. Те...

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на правителството. Явно вече не е лошият...

Столтенберг в ООН: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите, с които украинската армия вече...

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма

"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани със сигурността, трудно щяхме да...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -