Сформирането на работна група за промени в конституцията на РСМ забуксува

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Два дни преди крайния срок, в който представители на политическите партии в Република Северна Македония могат да предложат свои представители в работната група, която трябва да подготви промени в конституцията на страната, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски каза вчера, че без да има гарантирано мнозинство от 2/3 в парламента на страната, работната група е напълно неоснователна. По думите му правителството политизира процеса на конституционни промени, предаде БТА.

Няколко дни по-рано Мицкоски предложи промени в конституцията, по примера на хърватската конституция, която е национална, с изброени малцинства, което предизвика реакциите на албанските партии в Северна Македония.

От една от тях – „Алтернатива“, която преди промените в правителството беше част от управляващото мнозинство в страната, съобщи, че също няма да участва в работната група.

„За нас не може да има работна група за изготвяне или подготовка на промените в конституцията, докато няма политически консенсус между политическите партии за подкрепа на тези промени, чрез които пътят към интеграцията на държавата в ЕС да бъде отворен. Освен това „Алтернатива“ не може да седи на обща маса и да обсъжда тази тема с партии, които все още не са се обявили, че предлагат поправки за борба с корупцията“, каза Зекирия Ибрахими от „Алтернатива“.

Демократичният съюз, който също беше част от управляващото мнозинство преди промените в правителството и има един депутат – председателят на партията Павле Траянов, повтори тезата си, че настоява за реципрочност от страна на България и затова няма да участва в работната група за конституционни промени.

„Преди да започне процедурата по вписване на българите в конституцията, е необходимо България да осигури реципрочност, македонците да бъдат признати и да могат да се организират и обединят чрез създаване на културни центрове, граждански сдружения, политически партии и други форми на сдружаване, с цел подхранване и утвърждаване на културните, езиковите, историческите и други особености – права, които имат всички етнически общности в Македония, включително и българите“, допълват от Демократичния съюз.

Вчера и от партия „Левица“, която има двама депутати в парламента, казаха, че няма да участват в работната група, защото това би било предателство.

„Думите на Мицкоски, че ВМРО-ДПМНЕ е решила да не номинира представители в работната група за конституционни промени, които са необходими за продължаване на европейския път на страната, е само още едно потвърждение, че Мицкоски е против ЕС и че е пълен заложник на „Левица“, реагираха от СДСМ в изявление.

Според управляващата партия „Мицкоски просто следва (председателя на „Левица“ Димитър) Апасиев и заедно са против ЕС“. От СДСМ обаче са категорични, че няма да се откажат от европейското бъдеще на страната и „рамо до рамо с гражданите и ще разобличат пропагандата на „Левица“ и Апасиев“, става ясно от изявлението.

Срокът, в който трябва да бъдат направени предложения за членове за работната група за конституционни промени, е до понеделник, 10 април.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -