Американците са разделени по въпроса за обвиненията, повдигнати срещу Тръмп, сочи допитване на Ройтерс/Ипсос

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Съдебното преследване на бившия американски президент Доналд Тръмп е разделил поравно американците, но изглежда е дало тласък на шансовете му да спечели номинацията на Републиканската партия за изборите през 2024 г., показват оповестени вчера резултати от допитване на Ройтерс/Ипсос.

Анкетата е проведена в сряда и четвъртък, след като във вторник прокурори в град Ню Йорк повдигнаха на Тръмп обвинение по 34 пункта за фалшифициране на счетоводни документи.

Допитването показа, че 49% от всички американци смятат, че е било правилно прокуратурата да заведе първото наказателно дело срещу настоящ или бивш държавен глава в историята на страната.

Но резултатите открояват политическото разделение по много въпроси, свързани с Тръмп. Около 84% от анкетираните, които се представят като демократи, казват, че обвиненията са основателни, докато едва 16 на сто от републиканците смятат същото.

Близо 40 процента от участвалите в допитването републиканци казват, че завеждането на делото ги е накарало да са по-склонни да гласуват за Тръмп догодина, докато 12 на сто признават, че случилото се ги е разколебало. 38 процента от анкетираните казват, че делото срещу Тръмп не им е повлияло.

Тръмп има голяма преднина в надпреварата за републиканската номинация, като 58% от републиканците казват, че той е техният предпочитан кандидат. Това е увеличение с 10 пункта в сравнение с резултатите от допитване, оповестено в понеделник, преди повдигането на обвинения.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който още не е обявил кандидатурата си, е на втора позиция с 21% подкрепа.

Макар демократите и републиканците да са силно разделени по въпроса за завеждането на дело, и двете страни са до голяма степен убедени, че Тръмп е уреждал плащания на порнозвездата Сторми Даниълс и модела на „Плейбой“ Карън Макдугъл, за да си мълчат за предполагаемите си извънбрачни връзки с него.

Около 73% от американците вярват, че това се е случило, като това важи за 55 на сто от републиканците. Същевременно, 76% от републиканците и 34% от демократите са на мнение, че има хора в правоприлагащите органи, които искат да делегитимират Тръмп чрез политически мотивирани разследвания.

Около 51 на сто от анкетираните, но само 18 процента от републиканците сред тях, смятат, че обвиненията следва да дисквалифицират Тръмп от ново участие в изборите за президент.

Източник: Петя Гергова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -