Американците са разделени по въпроса за обвиненията, повдигнати срещу Тръмп, сочи допитване на Ройтерс/Ипсос

Препоръчваме

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването...

Явор Божанков: “Възраждане” искат да наложат със сила дневен ред

“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с...

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия,...

Съдебното преследване на бившия американски президент Доналд Тръмп е разделил поравно американците, но изглежда е дало тласък на шансовете му да спечели номинацията на Републиканската партия за изборите през 2024 г., показват оповестени вчера резултати от допитване на Ройтерс/Ипсос.

Анкетата е проведена в сряда и четвъртък, след като във вторник прокурори в град Ню Йорк повдигнаха на Тръмп обвинение по 34 пункта за фалшифициране на счетоводни документи.

Допитването показа, че 49% от всички американци смятат, че е било правилно прокуратурата да заведе първото наказателно дело срещу настоящ или бивш държавен глава в историята на страната.

Но резултатите открояват политическото разделение по много въпроси, свързани с Тръмп. Около 84% от анкетираните, които се представят като демократи, казват, че обвиненията са основателни, докато едва 16 на сто от републиканците смятат същото.

Близо 40 процента от участвалите в допитването републиканци казват, че завеждането на делото ги е накарало да са по-склонни да гласуват за Тръмп догодина, докато 12 на сто признават, че случилото се ги е разколебало. 38 процента от анкетираните казват, че делото срещу Тръмп не им е повлияло.

Тръмп има голяма преднина в надпреварата за републиканската номинация, като 58% от републиканците казват, че той е техният предпочитан кандидат. Това е увеличение с 10 пункта в сравнение с резултатите от допитване, оповестено в понеделник, преди повдигането на обвинения.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който още не е обявил кандидатурата си, е на втора позиция с 21% подкрепа.

Макар демократите и републиканците да са силно разделени по въпроса за завеждането на дело, и двете страни са до голяма степен убедени, че Тръмп е уреждал плащания на порнозвездата Сторми Даниълс и модела на „Плейбой“ Карън Макдугъл, за да си мълчат за предполагаемите си извънбрачни връзки с него.

Около 73% от американците вярват, че това се е случило, като това важи за 55 на сто от републиканците. Същевременно, 76% от републиканците и 34% от демократите са на мнение, че има хора в правоприлагащите органи, които искат да делегитимират Тръмп чрез политически мотивирани разследвания.

Около 51 на сто от анкетираните, но само 18 процента от републиканците сред тях, смятат, че обвиненията следва да дисквалифицират Тръмп от ново участие в изборите за президент.

Източник: Петя Гергова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването...

Явор Божанков: “Възраждане” искат да наложат със сила дневен ред

“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с насилие, казват кой и кога...

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия, обяви при встъпването си в...

Петков: Връщаме силата на парламентарната република, нервите трябва да се успокоят

Връщаме силата на парламентарната република. Акад. Денков като премиер е уравновесен, не се изнервя и може да дойде диалог. Ще може да...

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано в Румъния

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано в Румъния, съобщиха от Националния институт по геофизика. Епицентърът е в Банат, окръг Арад,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -