Милков: Ще искаме от Пентагона заместващи изтребители докато дойдат поръчаните F-16

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

От САЩ може да очакваме изтребители, с които да изпълняваме дейността си по въздушен контрол, докато пристигнат платените от България самолети F-16. Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на втория ден от заседанието на външните министри на НАТО в Брюксел, информира БНР.

Милков и Блинкън са обсъдили възможностите за осигуряване на заместващи способности за въоръжените ни сили заради изтичането на ресурса на нашите изтребители. Предстои страната ни да се обърне към Пентагона за тази цел.

На въпрос към българския външен министър дали е обсъждан въпросът България да предостави оръжията, чиито срок изтича, на Украйна и в замяна да получи модерно американско оръжие, той отговори, че не са разговаряли за това.

„Този въпрос, в този контекст точно, не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че ние имаме изтичащ ресурс, и имаме една пропаст на способностите. Защото, примерно да речем, когато на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ние ще имаме две или три години напред, в рамките на които ние няма да имаме други възможности въобще да защитаваме въздушното пространство. Ще трябва да разчитаме на съюзниците. В този контекст беше обсъждан въпросът. А това какво би станало с нашето въоръжени, това е въпрос, който трябва да бъде решен на други нива от парламент, от бъдещо правителство най-вероятно“, каза Милков.

След приемането на Финландия в Алианса Министър Милков очаква и Швеция да стане пълноправен член на НАТО до срещата на високо равнище на Пакта във Вилнюс през юли, след като вчера Финландия стана 31-ви член на организацията.

„Намерението е да се достигне до пълноправно членство към срещата на върха във Вилнюс – т.е. срещата на върха във Вилнюс да се проведе във формат 32 страни. И това е постижимо, тъй като между Швеция и Турция има подписан меморандум и на базата на приемането на този меморандум биха могли да бъдат приети известни законодателни промени в Швеция, които по-нататък да доведат до това Турция да вдигне своето вето”, обясни външният министър.

Той припомни, че от Унгария са заявили, че няма да са последните, които ще ратифицират членството на Швеция.

Източник: НОВА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -