Доклад на ОИСР препоръчва: По-добра събираемост на данъците, намаляване на разходите и борба с корупцията

Препоръчваме

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на...

Столтенберг в ООН: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите,...

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма

"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани...

По-добра събираемост на данъците, намаляване на разходите и борба с корупцията – това са част от препоръките в доклада „Икономически преглед на България“ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който бе представен от генералния ѝ секретар Матиас Корман. Той не даде конкретен срок кога България ще може да се присъедини към организацията, а премиерът Гълъб Донев изрази надежда, че това може да стане за три години.

Невъзможно е почти половината работещи в България да получават минимална работна заплата, заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман. Именно с такива данни разполага организацията, което означава, че има висок процент на работещи с доходи в сивия сектор. Корман препоръча по-добра събираемост на данъците, което не означава увеличаването им, а по-ефективна администрация. Затягане на коланите и овладяване на инфлацията са сред другите препоръки:

„Предполагаме, че е настъпил моментът тук и на останалите места по света мерките за подкрепа заради високата инфлация да бъдат много по-целеви“.

Според Корман трябва да се работи за по-добро образование и продължаваща квалификация. По-високите доходи трябва да дойдат и с по-висока продуктивност на труда, коментира още генералният секретар на ОИСР. От своя страна премиерът Гълъб Донев увери, че се полагат усилия за преодоляване на проблемите и очерта времева рамка за присъединяването ни.

България отговаря в голяма степен на критериите за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), заяви премиерът в началото на представянето на доклада на ОИСР „Икономически преглед на България“:

„При максимална вътрешна мобилизация разполагаме с възможности да приключим присъединителния процес за около 3 години. Това е наша цел и съм убеден, че можем да разчитаме на подкрепата на Секретариата на ОИСР за нейното постигане“, каза Донев.

Матиас Корман обаче не потвърди тези срокове: Този процес ще приключи колкото се може по-бързо, но и ще отнеме толкова време, колкото е необходимо“, посочи той.Премиерът Гълъб Донев отбеляза още: „Тук присъстват почти 1/3 от състава на МС, както и хора, отдадени към членството на България в ОИСР. ОИСР е общност, основана на ценности, чиито носители са хората, затова и направих вметка кои са тук. Членството е основен външнополитически приоритет на страната, който намира широка политическа подкрепа. Служебното правителство прави всички необходимо за процеса по бързо присъединяване“.

Според Корман България се справя добре по отношение на макроикономиката стабилност и политиките за реформи вече няколко десетилетия. „Постепенно напредва растежът на БВП – 2,3%, доходите на глава на населението се увеличиха с около 30% спрямо средното за държавите-членки на ОИСР“, подчерта той, като добави, че след Covid пандемията българската икономика много бързо започна да се възстановява, много стабилното възстановяване обаче е прекъснато от глобалната криза заради войната в Украйна, защото колкото по-близо е една държавата до Украйна, толкова по-силно се усеща това.

„Увеличаването на цените за енергия и храни се отрази върху други сектори в икономиката“, отбеляза Корман и добави, че овладяването на инфлацията е основен приоритет. 

„Въпреки инфлацията заплатите също се повишиха и виждаме една разлика с повечето държави-членки на ОИСР“, посочи генералният секретар на ОИСР и добави, че трябва да се подобри покупателната способност в контекста на инфлацията и посъветва да бъдем внимателни спрямо нея.

Корман открои младежката безработица в страната, като обяви, че тя е доста висока – около 9%.

„Очакваме растежът на БВП да се възстанови през 2024 г. и да стане над 3%“, заяви той. Съчетание от финансови реформи за по-голяма производителност ще доведе до растеж и стабилизация на публичните финанси и до подобряване на инфлацията, коментира още генералният секретар на ОИСР, като обясни, че фискалната политика трябва да бъде строга и фискалните мерки трябва да бъдат насочени към тези, които най-много поемат натиска от инфлацията.

„Българската финансова система е добре капитализирана, ликвидна като цяло, виждам че сте в положителната страна на спектъра“, отбеляза той и посочи, че в сегашния контекст на глобалните пазари страната ни е сравнително стабилна.

„Нуждите от разходи трябва да бъдат задоволени, затова е необходима фискална консолидация и устойчивост. Имаше необходими разходи в контекста на пандемията и след агресията на Русия в Украйна, и затова трябва да се гарантира фискална дисциплина, която много добре послужи на България в миналото“, каза Корман.

Той коментира и че разходите за безработица и за социална подкрепа като дял от икономиката са доста по-ниски в България в сравнение с другите държави-членки в ОИСР. Според Корман трябва да се борим по-добре с бедността, да има стимули за хората да се върнат на работа и т.н. 

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на...

Столтенберг в ООН: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите, с които украинската армия вече...

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма

"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани със сигурността, трудно щяхме да...

Атанас Славов: Правим нещо различно – независим орган с разследващи функции

Министърът на правосъдието Атанас Славов вярва, че в рамките на деня депутатите ще приемат закона за реформиране на Антикорупционната комисия.

Бойко Борисов: Готови сме да помогнем за диалог между правителството и земеделците

„Има много неща, които може да се направят, като се започне от контрола на стоките, които влизат в България. Ако трябва ще...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -