Израелското правителство одобри създаването на Национална гвардия за справяне с арабските вълнения в страната

Препоръчваме

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването...

Явор Божанков: “Възраждане” искат да наложат със сила дневен ред

“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с...

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия,...

Израелското правителство разреши създаването на Национална гвардия под ръководството на крайнодесния министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, предаде Ройтерс.

Бен-Гвир каза, че основна задача на новите сили ще бъде усмиряването на свързаните с арабите вълнения. Политическите му съперници обаче го обвиниха, че е създал милиция на религиозна основа.

Предишното израелско правителство вече бе започнало процес по създаване на спомагателни полицейски сили за справяне с вътрешнополитическото напрежение след пропалестинските протести в смесените еврейско-арабски райони по време на войната в ивицата Газа през май 2021 г. Този кабинет обаче падна преди проектът да бъде осъществен.

Точните правомощия на новата Национална гвардия ще бъдат обсъдени в комисия, формирана от всички израелски агенции в областта на сигурността, който ще представи своите препоръки в рамките на 90 дни, се казва в изявление на канцеларията на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Засега не е ясно на чие подчинение ще бъдат новите сили.

Бен-Гвир, твърдолинеен еврейски заселник на окупирания Западен бряг, който е бил осъждан за подкрепа на тероризма и подстрекателство срещу арабите, които съставляват около 21 процента от населението на Израел, се издигна в политика отчасти благодарение на размириците през 2021 г., отбелязва Ройтерс.

В интервю, което даде наскоро, израелският министър на вътрешната сигурност увери, че създаването на Национална гвардия просто довършва проекта на предишното правителство. Попитан къде ще бъдат разположени новите сили, той обаче спомена само арабски общности, засегнати от бунтове или престъпления, в Израел, както и района по границата със Западния бряг.

Арабски политици заклеймиха Националната гвардия, наричайки я „милицията на Бен-Гвир“. Други представители на израелската опозиция обвиниха крайнодесния министър, че иска да създаде нова сила, която да потушава общонационалните демонстрации против съдебната реформа, провеждана от правителството.

Предвидено е Националната гвардия да има първоначално 1850 служители, каза Бен-Гвир. Той отбеляза, че към нейните редици може да се присъединят полицейски служители и доброволци, включително араби, и прогнозира, че новите сили ще бъдат в оперативна готовност до няколко месеца.

В писмо началникът на израелската полиция Яков Шабтай постави под въпрос необходимостта от Национална гвардия и предупреди, че всяко нейно отделяне от полицейската йерархия „може да струва много скъпо и дори да навреди на сигурността на гражданите“. 

Потвърждавайки съществуването на писмото, Бен-Гвир заяви, че ще се срещне с Шабтай днес и че е склонен да се съгласи новите сили да бъдат поставени под командването на полицията, ако тя наистина иска това.

Източник: Симеон Томов, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването...

Явор Божанков: “Възраждане” искат да наложат със сила дневен ред

“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с насилие, казват кой и кога...

Тодор Тагарев обяви намерения за нова военна помощ за Украйна

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия, обяви при встъпването си в...

Петков: Връщаме силата на парламентарната република, нервите трябва да се успокоят

Връщаме силата на парламентарната република. Акад. Денков като премиер е уравновесен, не се изнервя и може да дойде диалог. Ще може да...

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано в Румъния

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер е регистрирано в Румъния, съобщиха от Националния институт по геофизика. Епицентърът е в Банат, окръг Арад,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -