Израелското правителство одобри създаването на Национална гвардия за справяне с арабските вълнения в страната

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Израелското правителство разреши създаването на Национална гвардия под ръководството на крайнодесния министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, предаде Ройтерс.

Бен-Гвир каза, че основна задача на новите сили ще бъде усмиряването на свързаните с арабите вълнения. Политическите му съперници обаче го обвиниха, че е създал милиция на религиозна основа.

Предишното израелско правителство вече бе започнало процес по създаване на спомагателни полицейски сили за справяне с вътрешнополитическото напрежение след пропалестинските протести в смесените еврейско-арабски райони по време на войната в ивицата Газа през май 2021 г. Този кабинет обаче падна преди проектът да бъде осъществен.

Точните правомощия на новата Национална гвардия ще бъдат обсъдени в комисия, формирана от всички израелски агенции в областта на сигурността, който ще представи своите препоръки в рамките на 90 дни, се казва в изявление на канцеларията на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Засега не е ясно на чие подчинение ще бъдат новите сили.

Бен-Гвир, твърдолинеен еврейски заселник на окупирания Западен бряг, който е бил осъждан за подкрепа на тероризма и подстрекателство срещу арабите, които съставляват около 21 процента от населението на Израел, се издигна в политика отчасти благодарение на размириците през 2021 г., отбелязва Ройтерс.

В интервю, което даде наскоро, израелският министър на вътрешната сигурност увери, че създаването на Национална гвардия просто довършва проекта на предишното правителство. Попитан къде ще бъдат разположени новите сили, той обаче спомена само арабски общности, засегнати от бунтове или престъпления, в Израел, както и района по границата със Западния бряг.

Арабски политици заклеймиха Националната гвардия, наричайки я „милицията на Бен-Гвир“. Други представители на израелската опозиция обвиниха крайнодесния министър, че иска да създаде нова сила, която да потушава общонационалните демонстрации против съдебната реформа, провеждана от правителството.

Предвидено е Националната гвардия да има първоначално 1850 служители, каза Бен-Гвир. Той отбеляза, че към нейните редици може да се присъединят полицейски служители и доброволци, включително араби, и прогнозира, че новите сили ще бъдат в оперативна готовност до няколко месеца.

В писмо началникът на израелската полиция Яков Шабтай постави под въпрос необходимостта от Национална гвардия и предупреди, че всяко нейно отделяне от полицейската йерархия „може да струва много скъпо и дори да навреди на сигурността на гражданите“. 

Потвърждавайки съществуването на писмото, Бен-Гвир заяви, че ще се срещне с Шабтай днес и че е склонен да се съгласи новите сили да бъдат поставени под командването на полицията, ако тя наистина иска това.

Източник: Симеон Томов, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -