Макрон с план за намаляване на потреблението на вода във Франция с 10% до 2030 г.

Препоръчваме

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до...

Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията...

Ивайло Иванов (НОИ): Никой няма да остави пенсионерите без пенсии

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това каза пред журналисти управителят на...

Френският президент Еманюел Макрон обяви планове, оформени в стратегия за опазване на водните ресурси, за намаляване на потреблението на вода с 10% във всички сектори на икономиката до 2030 г. и поиска от министерствата и предприятията да представят разчети как ще спестяват на вода до лятото на 2023 г., за да се избегнат кризисните последици от вероятна суша.

Макрон беше в Южна Франция, където представи плана за намаляване на потреблението на вода на брега на едно от най-големите водохранилища в Западна Европа – Сер-Понсон (Serre-Poncon).

„Това преди всичко е водна стратегия за ефективно използване на водата в дългосрочен план“, заяви Макрон, цитиран от ДПА. 

Една от мерките за ограничаване на потреблението ще бъде повишаване на цената на водата над определен лимит, която ще заплащат потребителите, ползващи по-големи количества. 

„Планът за използване на водата е преди всичко план за ефективност в дългосрочен план. Искам да фиксирам цел за нашата страна: до 2030 г. да намалим потреблението на вода с 10% във всички сектори. Това е безпрецедентна модернизация на политиката на нашата страна за използване на водата“, каза той по време на речта, която беше излъчена в официалния акаунт на Елисейския дворец в Туитър.

„За да се подготвим успешно за лятото, което обещава да бъде трудно, до началото на май ще представим инструментариум по същия начин, както в енергийния сектор, който ще гарантира, че всички са отговорни. В светлината на настъпващата суша всеки жест е от значение. До лятото всеки французин, земеделски производител, кмет или предприятие ще има набор от правила за използване на водата. Ще изискваме план за пестеливо използване на водата от всеки сектор“, каза той.

Френският президент обаче отбеляза, че „всички кризи няма да бъдат избегнати и това лято“ поради тежкото положение в редица общини.

Макрон заяви, че на фона на продължителната липса на инвестиции системите за водоснабдяване във Франция са се влошили, като отбеляза, че „всеки пети литър“ се губи от течове, и обеща, че правителството ще отделя 180 млн. евро годишно за борба с тях и за модернизиране на водоснабдителните системи.

Френският президент каза също, че ограничаването на потреблението на вода е наложително, тъй като поради негативните изменения на климата в глобален в мащаб водните ресурси ще намалеят с между 40 и 50 процента до 2050 г. Той припомни необичайната суша във Франция през изминалата зима.

През февруари националната метеорологична служба Météo-France съобщи за „рекордна зимна суша“, след като страната преживя рекордно дълъг период без валежи – 32 дни без дъжд, в резултат на което почвите и подпочвените води в повечето френски региони пресъхнаха. Ограничения на водоснабдяването са въведени в 15 общини.

Планът на Макрон предвижда и увеличаване на използването на рециклирана вода – от 1 процент в момента до 10 процента през 2030 г. Сред другите заложени мерки са намаляване на течовете по водопроводната мрежа и промени при използването на водата в селското стопанство.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до...

Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време...

Ивайло Иванов (НОИ): Никой няма да остави пенсионерите без пенсии

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това каза пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло...

ВСУ вече са започнали контранастъпление срещу руските военни

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече са започнали контранастъпление срещу руските военни, каза в ефира на италианският телевизионния канал Rai 1, съветник на...

Ердоган: Една от най-важните ни цели е изготвянето на нова конституция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че една от основните задачи на управляващите е разработването и приемането на нова конституция на страната,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -