Преправят тъмните стаички за гласуване зад паравани

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Общините масово преправят тъмните стаички за гласуване в паравани – каквито са новите изисквания в Изборния кодекс.

Какви да са те обаче, не посочиха нито от ЦИК, нито от правителството. Затова и повечето кметства решиха да не купуват прегради.

За целта в София ще използват старите конструкции, а разликата ще е само, че се махат завесите от тях.

В неделя в София в изборните секции, ще ни посрещат добре познатите П-образни конструкции на тъмните стаички. Новото е ,че няма да има завеса. Така и законът ще бъде спазен – няма да има тъмна стаичка.

На принципа „направи си сам“ в София и страната преправят изборните помещения. В близо 1600-те секции се подготвят старите П-образните конструкции, добре познати ни от предишните избори.

Новото е, че стаичките вече няма да са тъмни, тъй като вече гласоподавателят няма да отмества завеса. А според промените в Изборния кодекс така трябва да се избегнат рискове като това да се снима бюлетината.

„Избирателят влиза зад паравана, може да седне, ако желае, ако не на бюрото попълва с гръб своя вот, сгъва бюлетината, излиза и съответно я дава на член на секционната избирателна комисия“, заяви Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

Столичната община е писала писмо до Централната избирателна комисия какви трябва да са параваните. Отговор обаче не е получен. Подобни проблеми имат още общини, чийто ангажимент е осигуряването им.

„В закона няма ясно разписани правила, ЦИК също не разписа конкретни изисквания и правила как да изглежда“, заяви Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

„Ще бъдат използвани същите прегради, които сме използвали и на предишни избори, така че на първо място сме спестили разходи, които не са необходими да бъдат правени“, допълни Ангелина Топчиева, секретар на община Пловдив.

„Имаме оферта от софийска фирма, но ми се видяха малки 50 на 50, ще ни затрудни поръчката, доставката, цената не е много висока“, добави Петър Галчев, секретар на община Кресна.

Други общини решават проблема на принципа „направи си сам“.

„Имаме си цех дърводелски, така че направихме ремонта по изискване и така хем спестихме някои парични средства, хем ги направихме по-хубави от това, където ги показваха. Каквото си направиш самичък понякога става и по-добро. Друг е въпросът, че от избори в избори, ако са само параваните, това добре“, каза още Илиян Янчев, кмет на Община Малко Търново.

Макар да нямат отпуснат от държавата бюджет за това, някои общини като Рила са купили параваните от чужбина – общо 7 по 79 лв.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -