Преправят тъмните стаички за гласуване зад паравани

Препоръчваме

Адм. Ефтимов: Възможно е в обозримо бъдеще Варна да стане координационен център на НАТО за Черно море

На конференцията на Военния комитет на НАТО в Осло началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил...

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията, приемайки окончателно промените в проекта, внесен от Десислава Атанасова...

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на...

Общините масово преправят тъмните стаички за гласуване в паравани – каквито са новите изисквания в Изборния кодекс.

Какви да са те обаче, не посочиха нито от ЦИК, нито от правителството. Затова и повечето кметства решиха да не купуват прегради.

За целта в София ще използват старите конструкции, а разликата ще е само, че се махат завесите от тях.

В неделя в София в изборните секции, ще ни посрещат добре познатите П-образни конструкции на тъмните стаички. Новото е ,че няма да има завеса. Така и законът ще бъде спазен – няма да има тъмна стаичка.

На принципа „направи си сам“ в София и страната преправят изборните помещения. В близо 1600-те секции се подготвят старите П-образните конструкции, добре познати ни от предишните избори.

Новото е, че стаичките вече няма да са тъмни, тъй като вече гласоподавателят няма да отмества завеса. А според промените в Изборния кодекс така трябва да се избегнат рискове като това да се снима бюлетината.

„Избирателят влиза зад паравана, може да седне, ако желае, ако не на бюрото попълва с гръб своя вот, сгъва бюлетината, излиза и съответно я дава на член на секционната избирателна комисия“, заяви Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

Столичната община е писала писмо до Централната избирателна комисия какви трябва да са параваните. Отговор обаче не е получен. Подобни проблеми имат още общини, чийто ангажимент е осигуряването им.

„В закона няма ясно разписани правила, ЦИК също не разписа конкретни изисквания и правила как да изглежда“, заяви Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

„Ще бъдат използвани същите прегради, които сме използвали и на предишни избори, така че на първо място сме спестили разходи, които не са необходими да бъдат правени“, допълни Ангелина Топчиева, секретар на община Пловдив.

„Имаме оферта от софийска фирма, но ми се видяха малки 50 на 50, ще ни затрудни поръчката, доставката, цената не е много висока“, добави Петър Галчев, секретар на община Кресна.

Други общини решават проблема на принципа „направи си сам“.

„Имаме си цех дърводелски, така че направихме ремонта по изискване и така хем спестихме някои парични средства, хем ги направихме по-хубави от това, където ги показваха. Каквото си направиш самичък понякога става и по-добро. Друг е въпросът, че от избори в избори, ако са само параваните, това добре“, каза още Илиян Янчев, кмет на Община Малко Търново.

Макар да нямат отпуснат от държавата бюджет за това, някои общини като Рила са купили параваните от чужбина – общо 7 по 79 лв.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Адм. Ефтимов: Възможно е в обозримо бъдеще Варна да стане координационен център на НАТО за Черно море

На конференцията на Военния комитет на НАТО в Осло началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил...

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията

Парламентът създаде нова Комисия за противодействие на корупцията, приемайки окончателно промените в проекта, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители. Те...

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на правителството. Явно вече не е лошият...

Столтенберг в ООН: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите, с които украинската армия вече...

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма

"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани със сигурността, трудно щяхме да...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -