Преправят тъмните стаички за гласуване зад паравани

Препоръчваме

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен...

Общините масово преправят тъмните стаички за гласуване в паравани – каквито са новите изисквания в Изборния кодекс.

Какви да са те обаче, не посочиха нито от ЦИК, нито от правителството. Затова и повечето кметства решиха да не купуват прегради.

За целта в София ще използват старите конструкции, а разликата ще е само, че се махат завесите от тях.

В неделя в София в изборните секции, ще ни посрещат добре познатите П-образни конструкции на тъмните стаички. Новото е ,че няма да има завеса. Така и законът ще бъде спазен – няма да има тъмна стаичка.

На принципа „направи си сам“ в София и страната преправят изборните помещения. В близо 1600-те секции се подготвят старите П-образните конструкции, добре познати ни от предишните избори.

Новото е, че стаичките вече няма да са тъмни, тъй като вече гласоподавателят няма да отмества завеса. А според промените в Изборния кодекс така трябва да се избегнат рискове като това да се снима бюлетината.

„Избирателят влиза зад паравана, може да седне, ако желае, ако не на бюрото попълва с гръб своя вот, сгъва бюлетината, излиза и съответно я дава на член на секционната избирателна комисия“, заяви Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

Столичната община е писала писмо до Централната избирателна комисия какви трябва да са параваните. Отговор обаче не е получен. Подобни проблеми имат още общини, чийто ангажимент е осигуряването им.

„В закона няма ясно разписани правила, ЦИК също не разписа конкретни изисквания и правила как да изглежда“, заяви Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

„Ще бъдат използвани същите прегради, които сме използвали и на предишни избори, така че на първо място сме спестили разходи, които не са необходими да бъдат правени“, допълни Ангелина Топчиева, секретар на община Пловдив.

„Имаме оферта от софийска фирма, но ми се видяха малки 50 на 50, ще ни затрудни поръчката, доставката, цената не е много висока“, добави Петър Галчев, секретар на община Кресна.

Други общини решават проблема на принципа „направи си сам“.

„Имаме си цех дърводелски, така че направихме ремонта по изискване и така хем спестихме някои парични средства, хем ги направихме по-хубави от това, където ги показваха. Каквото си направиш самичък понякога става и по-добро. Друг е въпросът, че от избори в избори, ако са само параваните, това добре“, каза още Илиян Янчев, кмет на Община Малко Търново.

Макар да нямат отпуснат от държавата бюджет за това, някои общини като Рила са купили параваните от чужбина – общо 7 по 79 лв.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които планират почивка в южната ни...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен към готвеното правителство с подкрепата...

Нели Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това заяви в студиото на „Здравей, България" Нели Куцкова,...

Иван Демерджиев: Проверяваме дали е саботирано търсенето на Петьо Еврото

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Иван Демерджиев, каза че ние отдавна живеем в две паралелни държави. „Дълго време насрещната теза бе,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -