Японският премиер Кишида обеща помощ за подкрепящата Украйна Полша

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Японският премиер Фумио Кишида днес обеща да предостави на Полша подкрепа за развитие, за да помогне на европейската страна да подпомогне съседна Украйна, която се защитава от руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Полският премиер Матеуш Моравецки прие японския си колега във Варшава, ден след като Кишида направи изненадващо посещение в Киев и се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. 

„Имайки предвид нарастващата тежест върху Полша поради продължителното нахлуване в Украйна“, Кишида заяви, че Япония ще предложи на Полша помощ в подкрепа на нейната роля и се стреми към „енергично подготвяне“ на проекти.

Япония обикновено предоставя такъв тип обещана помощ на развиващите се страни, каквато Полша вече не е, но японското правителство прави специално изключение, каза той. 

Кишида заяви, че е от решаващо значение за страни със сходно мислене, каквито са Япония и Полша, да останат единни в подкрепата си за Украйна и в продължаването на санкциите срещу Русия.

На съвместната пресконференция с Кишида Моравецки заяви, че в момент, когато се очертава „нов геополитически ред“, и двете страни разбират „заплахата за световния мир, идваща от руския империализъм“. 

Полша оказва военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна по време на войната, започнала преди 13 месеца. 

Кишида, който се готви да председателства срещата на върха на Групата на седемте през май, заяви, че Япония ще подчертае необходимостта от продължаване на сътрудничеството с Полша и от международна подкрепа за Украйна.

След разговорите с Моравецки, които надхвърлиха планираните 30 минути, Кишида заяви също, че Япония се интересува от изграждането на по-тесни връзки с регионалните съюзи в Централна и Източна Европа, такива като деветте членки на източния фланг на НАТО, Вишеградската група на Полша, Чехия, Словакия и Унгария, и страните от икономическата инициатива „Три морета“.

По-късно Кишида се срещна и с полския президент Анджей Дуда. 

Източник: Пламен Йотински, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -