До 2000 секции – без излъчване на живо

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

13 дни преди изборите излъчването в реално време на видеонаблюдението в част от секциите у нас остава под въпрос. Причината – липсващо или слабо интернет покритие. Това обяви директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов на брифинг, на който показа устройствата и сайта, в който ще можем да гледаме броенето на бюлетините.

Към този момент трите мобилни оператора не могат да дадат точна бройка на секциите, в които излъчването на видеоналюдението ще бъде невъзможно. Предварителните проучвания показват, че в най-добрия случай те ще бъдат между 1000 и 2000. Много вероятно е да се окажат и повече.

Там, където няма да има излъчване в реално време, броенето ще се записва като видео в телефон. След това ще се сваля заедно с данните от гласуването. Целта е най-много ден или два след края на изборния ден всички видеозаписи да бъдат публикувани в портала, който вече е наличен на този интернет сайт.

Около 2000 секции ще останат без излъчване на живо при броенето на бюлетините. Това обаче не означава, че няма да има записи.

„Едновременно app-ът, след стартирането му и след разчитане на QR кода, стриймва в интернет платформата и едновременно с това прави записи”, обясни Ивайло Филипов.

Тези записи ще бъдат качени на сайта по-късно. Водят се преговори с мобилните оператори проблемът с интернета да бъде решен до изборите. А секциите без мрежа – да са по-малко.

Според изборни експерти заснемането ще затрудни и забави секционните комисии. Особено тези, в които има много избиратели.

„Обикновено гласуват по последни избирателни активности между 250 и 300 избиратели в секция. Вие сами можете да сметнете колко време ще отнеме показването на бюлетината, колкото и секунди да отнеме, човешкият фактор е водещ”, каза Полина Витанова, изборен експерт.

За да не блокира сайтът и да издържи на големия интерес, отговорна за платформата ще бъде една от най-големите компании за облачни услуги.

„Заради това сме го извели извън България. На един от трите гиганта в света. Надяваме се да отговорим подобаващо, когато има атака”, заяви Ивайло Георгиев.

Мисли се и за план „Б“, ако някоя атака постигне успех и затрудни достъпа до сайта, да бъде спряна на време. Ден преди изборите ще бъде направен тест, за да се провери в кои секции има проблем с телефоните и може ли да бъде решен.

„Ние сме предвидили във всички регионални клонове на електронно управление да бъдат доставени и резервни бройки”, заяви Георги Тодоров, министър на електронното управление.

В сайта би трябвало всеки да може да влезе и да потърси номера на секцията, в която иска да наблюдава на живо броенето. Предстои членовете на секционните комисии да бъдат обучени как да използват телефоните.

Източник: НОВА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -