САЩ: Прекратяване на огъня сега в Украйна по същество ратифицира завоеванията на Русия

Препоръчваме

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на...

Столтенберг в ООН: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите,...

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма

"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани...

Съединените щати отхвърлят предложенията за разрешаване на кризата, направени от Китай. Това съобщи на онлайн брифинг говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран в медиите.

„Вие видяхте плана от 12 точки (на Пекин)… Той призовава за прекратяване на огъня“, каза Кърби:

 „И макар да звучи достатъчно разумно, звучи като добра идея, прекратяването на огъня сега по същество ратифицира завоеванията на Русия, то всъщност ще признае (териториалните) придобивки на Русия“, добави говорителят. 

И още: „Според нас прекратяването на огъня сега ще представлява още едно нарушение на Устава на ООН“, каза Кърби. По думите му „Русия всъщност би могла да се възползва от това прекратяване на огъня, за да укрепи още повече позициите си в Украйна, да възстанови силите си,…да ги преквалифицира, за да възобнови след това атаките“.

„Честно казано, това не е стъпка, която според нас е стъпка към установяване на траен мир. Ако мирът бъде траен, ако бъде справедлив мир, бъде устойчив, той не може да бъде едностранчив и той задължително трябва да включва украинската гледна точка“, каза представителят на Белия дом. 

Телефонен разговор между президентите на Украйна и на Китай Володимир Зеленски и Си Цзинпин би бил много добро нещо, заяви още говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом, предаде АФП.

Уверявайки, че САЩ винаги са насърчавали такъв контакт, той заяви: „Ние мислим, че е много важно китайците да чуят позицията на украинците, а не само тази на Владимир Путин“.

В края на февруари украинският президент Володимир Зеленски заяви, че предвижда среща с китайския лидер.  Според в. „Уолстрийт джърнъл“ разговорът между двамата може да се състои след визита на китайския лидер в Москва, предвидена следващата седмица.

Пекин нито осъди, нито подкрепи експлицитно руската офанзива в Украйна, но същевременно оказа дипломатическа подкрепа за Москва, припомня АФП.

На 24 февруари Китай публикува документ в 12 точки, в който призовава Москва и Киев да се придържат към преговори за мир. 

Същевременно днес Кърби заяви, че САЩ имат намерение скоро да отпуснат на Украйна нова партида оръжия и военна техника. Той допълни, че САЩ не са променили позицията си относно евентуална доставка на Ф-16 на Украйна на фона на решението на Полша да предаде на Украйна свои изтребители.

Кърби каза също така, че САЩ имат намерение да продължават разузнавателните си полети над Черно море. Той заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна и укрепването на НАТО, но не търсят конфликт с Русия.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Илхан Андай: Пеевски се оказва нещо като механик на тази сглобка

"Изглежда като втория след Доган, нали? Реализира успешните си инициативи. Излиза с анонси сутрин, съставя дневния ред на...

Столтенберг в ООН: Украйна спешно се нуждае от системи за ПВО

Украйна спешно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана, включително боеприпаси, резервни части и поддръжка на системите, с които украинската армия вече...

Христо Иванов: Коалиция с ДПС няма

"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани със сигурността, трудно щяхме да...

Атанас Славов: Правим нещо различно – независим орган с разследващи функции

Министърът на правосъдието Атанас Славов вярва, че в рамките на деня депутатите ще приемат закона за реформиране на Антикорупционната комисия.

Бойко Борисов: Готови сме да помогнем за диалог между правителството и земеделците

„Има много неща, които може да се направят, като се започне от контрола на стоките, които влизат в България. Ако трябва ще...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -