Огнян Атанасов, КНСБ: Не протести, готови сме за стачка

Препоръчваме

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва...

„Не протести, нашите хора са готови за стачка“, предупреди в интервю за БНР Огнян Атанасов – вицепрезидент на КНСБ.

„Искаме редовен бюджет за цялата година, в който да се види ясна политика по доходите. Такъв бюджет нямаше. Сега се оказва дори, по думите на властимащите, че едва ли не социалните плащания са довели до изпразване на хазната. Виждаме всякаква липса на политика по доходите. Напротив – ще има замразяване на доходите в администрацията. Няма как да се съгласим с това“, обясни той предаването „Преди всички“.

Атанасов посочи, че е изненадан от чутото вчера от финансовото министерство.

„Цялото общество беше изненадано. Няма да се учудя, ако тази сутрин има опашки пред банките, за да се сменят левове в евро във връзка с изказванията, че ще бъде променен курсът“, изказа мнението си той.

Според него без да сме осигурили парите за адекватна политика по доходите, не може да се преследва само дефицит под 3%. Той подчерта, че в бюджетите на половината страни в еврозоната има заложен дефицит по-голям от 3%.

По думите му рискът е замразяване на доходите и социалните плащания.

Относно данъчните предложения вицепрезидентът на КНСБ изрази увереност, че това ще доведе отново до увеличаване на цените на горивата и тока. В тази връзка всичките предложения на ЕК, които да дадат стабилност в цените на електроенергията, всъщност няма да имат никакъв смисъл.

Връщане на ДДС за горивата и тока пък според него означава, че ще се върнем на нивата на цените, на които бяха готови всички да протестират.

„Убеден съм, че в държавата има достатъчно резерви. Не бива да се съсредоточават само върху този дефицит от 3%“, смята Огнян Атанасов. Той отбеляза, че ние сме абсолютни шампиони по показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт.

На 3 април бюджетът ще влезе за обществено обсъждане, включително в тристранния съвет. Там от КНСБ ще кажат: „Ако не видим адекватна политика по доходите, която да отговаря на съвременните икономически условия в страната, ние ще подготвим протести и стачка“.

Има изготвен проект, който ще бъде представен пред ЕК, коментира вицепрезидентът на КНСБ за позицията ни в енергетиката. И обясни:

„Той е готов. На бюрото на министъра на енергетиката е. Очакваме всеки момент той да ни извика и да го приключим този документ, който не е съвършен. Той предлага различни решения към ЕК. Защо за нас е важно да отпаднат тези 40%. /…/ Последните документи, които ЕК даде, са насочени във връзка с развитие на ВЕИ сектора. Ние трябва да се насочим в тази посока и да сложим нещо адекватно на масата. Нека да бъде изчистен документът. За нас са изключително важни преговори, те ще са много трудни. Трябва да направим предложения и да представим стратегия за развитие, която да не е свързана със скорошно затваряне на въглищни централи, което за нас ще бъде убийствено“.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир Путин, сега трябва да се...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва в общата доставка на ЕС...

Макрон подчерта, че здравият разум е довел до отмяна на визитата на британския крал във Франция

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е предложил нова дата за държавната визита на британския крал Чарлз Трети и съпругата му Камила...

Анастасова: Трябва промяна в закона, за да може изпълнителната власт да регулира цените

До момента не е имало таван на цените, а има шоково потъпкване без таван. Държавата има достатъчно механизми, както и два инструмента....
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -