Огнян Атанасов, КНСБ: Не протести, готови сме за стачка

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

„Не протести, нашите хора са готови за стачка“, предупреди в интервю за БНР Огнян Атанасов – вицепрезидент на КНСБ.

„Искаме редовен бюджет за цялата година, в който да се види ясна политика по доходите. Такъв бюджет нямаше. Сега се оказва дори, по думите на властимащите, че едва ли не социалните плащания са довели до изпразване на хазната. Виждаме всякаква липса на политика по доходите. Напротив – ще има замразяване на доходите в администрацията. Няма как да се съгласим с това“, обясни той предаването „Преди всички“.

Атанасов посочи, че е изненадан от чутото вчера от финансовото министерство.

„Цялото общество беше изненадано. Няма да се учудя, ако тази сутрин има опашки пред банките, за да се сменят левове в евро във връзка с изказванията, че ще бъде променен курсът“, изказа мнението си той.

Според него без да сме осигурили парите за адекватна политика по доходите, не може да се преследва само дефицит под 3%. Той подчерта, че в бюджетите на половината страни в еврозоната има заложен дефицит по-голям от 3%.

По думите му рискът е замразяване на доходите и социалните плащания.

Относно данъчните предложения вицепрезидентът на КНСБ изрази увереност, че това ще доведе отново до увеличаване на цените на горивата и тока. В тази връзка всичките предложения на ЕК, които да дадат стабилност в цените на електроенергията, всъщност няма да имат никакъв смисъл.

Връщане на ДДС за горивата и тока пък според него означава, че ще се върнем на нивата на цените, на които бяха готови всички да протестират.

„Убеден съм, че в държавата има достатъчно резерви. Не бива да се съсредоточават само върху този дефицит от 3%“, смята Огнян Атанасов. Той отбеляза, че ние сме абсолютни шампиони по показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт.

На 3 април бюджетът ще влезе за обществено обсъждане, включително в тристранния съвет. Там от КНСБ ще кажат: „Ако не видим адекватна политика по доходите, която да отговаря на съвременните икономически условия в страната, ние ще подготвим протести и стачка“.

Има изготвен проект, който ще бъде представен пред ЕК, коментира вицепрезидентът на КНСБ за позицията ни в енергетиката. И обясни:

„Той е готов. На бюрото на министъра на енергетиката е. Очакваме всеки момент той да ни извика и да го приключим този документ, който не е съвършен. Той предлага различни решения към ЕК. Защо за нас е важно да отпаднат тези 40%. /…/ Последните документи, които ЕК даде, са насочени във връзка с развитие на ВЕИ сектора. Ние трябва да се насочим в тази посока и да сложим нещо адекватно на масата. Нека да бъде изчистен документът. За нас са изключително важни преговори, те ще са много трудни. Трябва да направим предложения и да представим стратегия за развитие, която да не е свързана със скорошно затваряне на въглищни централи, което за нас ще бъде убийствено“.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -