Джо Байдън ще посети Северна Ирландия за годишнината от подписването на Белфасткото мирно споразумение

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че възнамерява да посети Северна Ирландия през април по покана на британския премиер Риши Сунак във връзка с 25-ата годишнина от подписването на Белфасткото мирно споразумение (известно още и като Споразумението от Разпети петък), което насърчава сътрудничеството между Република Ирландия и Обединеното кралство, предаде ДПА. 

Сунак официално е поканил Байдън по време на срещата на лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия в американската военноморска база в Сан Диего, Калифорния.

Преди началото на преговорите в Сан Диего обаче Сунак попари надеждите, че ще успее да накара американския държавен глава да възобнови преговорите за споразумение за свободна търговия между Великобритания и САЩ след Брекзит. 

Сделката за свободна търговия с най-голямата икономика в света беше изтъквана като една от наградите, които Великобритания ще спечели, напускайки ЕС, отбелязва ДПА. Преговорите обаче зациклиха.

Сунак каза, че новата търговска сделка с ЕС за Северна Ирландия с ЕС представлява „голяма крачка напред“, след като се появиха надеждите, че споразумението ще намали напрежението с демократите в САЩ и ще проправи пътя за търговски преговори.

Британският премиер обаче омаловажи фокуса върху споразумението за свободна търговия със САЩ, като заяви пред телевизия Джи Би нюз: „Винаги с Америка сме били в най-близки икономически отношения, от много отдавна тя е нашият най-голям търговски партньор“.

Запитан дали търговското споразумение е на дневен ред, Сунак отговори: „Хората всъщност просто трябва да знаят, че икономическите ни отношения с Америка са много силни, износът ни така или иначе масово се увеличава и ние сключваме сделки със САЩ“.

По-късно през деня Сунак заяви, че е приел покана от президента Байдън да посети Вашингтон през юни, допълва Ройтерс.

„Чудесно е, че през следващите няколко месеца ще се виждаме често. Бях доволен да приема поканата на президента да го посетя във Вашингтон през юни“, заяви Сунак пред журналисти.

Източник: Николай Велев, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -