Над 100 души са арестувани в Иран във връзка със случаите на отровени ученички

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Повече от 100 души са арестувани в Иран във връзка с предизвикалите възмущение в страната мистериозни случаи на отравяне на ученички в девически училища, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

„Повече от 100 души, заподозрени като отговорни за инцидентите в училищата, са идентифицирани, арестувани и разпитани“, се казва в изявление на вътрешното министерство, цитирано от агенция ИРНА.

Министерството на вътрешните работи не даде подробности за въпросните лица, които са били арестувани в няколко провинции, включително Техеран и Кум на север, Източен и Западен Азербайджан на северозапад, а също Кюрдистан и Хамадан на запад.

В изявлението на министерството обаче се казва, че някои от арестуваните са имали враждебни мотиви с цел „да се създаде атмосфера на страх сред учениците и да се затворят училища“.

В изявлението се споменават „възможни връзки с терористични организации“ и се посочват „Муджахидините на народа“, движение, което действа в изгнание. Негови членове намериха подслон в Албания.

В отговор на тези твърдения Шахин Гобади, говорител на движението в Париж, осъди „нелепия спектакъл за прикриване на ролята на институциите под командването на Хаменей в това голямо престъпление“, като призова Техеран да приеме международно разследване.

„Престъплението с отравянето на хиляди ученички … не е дело на някой друг, а на клерикалния режим и неговия апарат за сигурност и репресии“, каза той.

В изявлението си иранското министерство на вътрешните работи изразява задоволство, че от средата на миналата седмица инцидентите са намалели значително и няма нови случаи на болни ученици.

От началото на случаите, в края на ноември миналата година, много училища, повечето от които за момичета, бяха засегнати от внезапни отравяния с газ или токсични вещества, причинили прилошаване и припадъци, понякога водещи до хоспитализация на ученици.

Властите са регистрирали общо над 5000 засегнати ученици в около 230 училища, в 25 от общо 31 провинции на Иран.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -