Австрийският канцлер Карл Нехамер начерта перспективите за развитие на страната до 2030 година

Препоръчваме

Ваня Григорова: Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок

Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок. По-големият проблем е, че София е апатична. Хората...

Радостин Василев: Антон Хекимян е както Цецка Цачева в президентските избори

Отвратен съм от това, което се случва в централната власт, то се преекспонира и в номинациите за...

Многонационалната бойна група на НАТО в България ще нараства до бригада пропорционално на заплахата

"Многонационалната бойна група на НАТО в България ще нараства до бригада пропорционално на заплахата. Това обяви началникът...

Под мотото „За бъдещето на нацията – Австрия 2030“ канцлерът Карл Нехамер произнесе днес реч пред своите съпартийци от управляващата Австрийска народна партия (АНП).

Поканите за събитието, състояло се на 35-я етаж на един от виенските небостъргачи, бяха изпратени от АНП, партийна е и създадената специално за целта интернет страница Австрия-2030. Освен представители на правителството на събитието присъстваха и председателят на долната камара на парламента Волфганг Соботка, член на АНП, както и представители на партийните браншови организации.

В началото на речта си австрийският канцлер се спря на кризите през последните години. За бъдещето, „най-хубавата тема за мен“, както се изрази той, е предвидена среща със специалисти, с които да бъде разработен план с мерките за развитие на Австрия до 2030 година. Това ще стане още следващата седмица.

На първо място Нехамер иска да се състои процес на помирение в обществото, за да бъде преодоляно разделението, породено от ковид кризата, което пречи на Австрия да върви напред. Взаимното настройване на хората едни срещу други не помагат на никого, бъдещето ни дава шанс да градим, заяви канцлерът.

Що се отнася до децата и образованието, Нехамер поставя изискване в центъра да бъдат поставени талантите. „Средното равнище не е целта ни“, е категоричното му мнение. Необходимо е да се създадат рамкови условия за развитие. В учебния процес той вижда необходимост от включване на политически науки в образователния процес, както и развитие на интереса към медиите. След седми клас децата да получават електронните издания на вестниците, за да се подготвят за живота, предлага канцлерът. Програмирането трябва да бъде задължителен предмет, включен в учебните планове от пети клас.

Друга цел е до 2030 година да бъде забравена бедността сред пенсионерите, необходимо е да се създадат стимули за хората, които да работят по-дълго време. Предпоставка за това е здравословното състояние, затова целта е населението да остарява здраво. Мерките за подобряване на здравната система предвиждат до 2030 година да бъдат осигурени липсващите в момента 800 общопрактикуващи лекари, които да имат договори със здравните каси, да се увеличи броят на студентите по медицина и да се въведе задължение абсолвентите по медицина да работят в Австрия. Облекчение в признаването на чуждестранни дипломи за социалните работници и болногледачи ще ликвидира постепенно липсата им в страната, смята Нехамер.

Австрийският канцлер предлага да се премахне данъкът върху земята при закупуване на първо жилище и отново да се заделят вноски за жилищни субсидии, което да облекчи хората, които искат да закупят собствено жилище.

Нехамер застъпи и въпроса за трудовата заетост на цял работен ден, дебат, повдигнат наскоро от министъра на труда, според когото хората, които без семейни или здравословни причини, а по лично желание работят на намален работен ден, следва да получават намалени социални обезщетения. „Трудът трябва отново да си струва, не може „едни да работят за пари, а други да ги получават“, каза той. Австрия се нуждае от квалифицирана работна ръка, от една страна, и предприятия, които са готови да поемат риска за създаване на нови работни места, от друга. Затова Нехамер постави искането за нов модел на обезщетенията за безработни – в първата фаза процентът да е висок, след което да спада значително, което да бъде стимул за младите и работоспособните отново да започнат да се трудят.

Източник: Цветана Делибалтова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ваня Григорова: Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок

Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок. По-големият проблем е, че София е апатична. Хората...

Радостин Василев: Антон Хекимян е както Цецка Цачева в президентските избори

Отвратен съм от това, което се случва в централната власт, то се преекспонира и в номинациите за местната власт, особено в София....

Многонационалната бойна група на НАТО в България ще нараства до бригада пропорционално на заплахата

"Многонационалната бойна група на НАТО в България ще нараства до бригада пропорционално на заплахата. Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов...

Стартира инициативата “Е8” в подкрепа на облагородяването на района на Родопите

С цел да подобри безопасността на туристите и да популяризира маршрута, кампанията подобрява инфраструктурата на маршрута Е8 с 460 поставени указателни табели

еssence & Catrice събраха стотици звездни гости на магическо градинско парти в София

Двата бюти бранда отпразнуваха водещите си позиции в грим пазара за България чрез пищно събитие, което събра на едно място видни медийни...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -