Германският президент обеща още подкрепа за Украйна в речта си по случай годишнината от руската инвазия

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща още мащабна подкрепа за Украйна. Обещанието той направи по време на официална церемония по повод първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна. Тази годишнина се отбелязва днес с разнородни прояви и демонстрации в цяла Германия, предаде ДПА.

„В момента Германия е най-големият поддръжник на Украйна на европейския континент, в това число по отношение на военната помощ“, заяви държавният глава на Германия на церемонията, състояла се в официалната резиденция на германските президенти – двореца „Белвю“. Съдомакин на събитието бе украинският посланик в Германия Олексий Макеев. На церемонията присъстваха и германският канцлер Олаф Шолц, както и членове на неговото правителство.

„Въпреки всички оспорвани и понякога разгорещени дебати, сигурен съм, че ще продължим да бъдем най-големият поддръжник на Украйна“, каза президентът и добави, че „на Германия може да се разчита“ в дългосрочен план.

Щайнмайер е от Германската социалдемократическа партия на Олаф Шолц, която бе силно критикувана заради миналите си близки връзки с Русия. Избухването на войната миналата година обаче доведе до сериозно преосмисляне на германските отношения с Москва и най-вече, когато се стигна до прекратяване на вноса на горива от Русия, отбелязва ДПА.

Дори и Путин да иска да спечели с цялата си мощ, истината е, че „този, който позволява извършването на убийства, който бомбардира Украйна и я разкъсва на парчета, който разрушава градове и отвлича деца, който оставя кръвта на собствените си войници да изтича ден след ден в безсмислени сражения, никога няма да остане в историята като победител, той вече е загубил битката!“, подчерта Щайнмайер.

Германският президент добави, че помощта, която Западът оказва на Украйна да се защити не е това, което удължава войната, а, че всъщност самата Русия удължава конфликта. „Нито Украйна, нито нейните съюзници, а самата Русия, е тази, която отказва примирие“, каза той.

В речта си днес Щайнмайер говори и за предложението на Пекин за постигане на мир в Украйна, допълва Франс прес. 

Той изрази съмнения относно конструктивната роля, която би могла да изиграе Китай за постигане на мир в тази страна.

„Всяко конструктивно предложение, което ни доближава до един справедлив мир, е добре дошло. Но все още е съмнително, че Китай, една световна сила, иска да играе такава конструктивна роля. Но ако такъв е случаят, тогава Китай не трябва само да говори с Москва, но и с Киев. Ако такъв е случаят, то тогава Китай трябва да се присъедини и към огромното мнозинство от държави и да се ангажира за мира под егидата на ООН“, заяви Щайнмайер.

Украинският президент Володимир Зеленски се включи видеоконферентно  събитието и  благодари на Германия за нейната подкрепа. „Още от първите мигове на руската инвазия Германия беше с нас. Германия ни помага да защитим Украйна от руския терор и Германия ще бъде с нас в деня на победата ни за свобода“, каза той.

Зеленски благодари специално на Щайнмайер и Шолц. „Благодаря Ви, г-н Президент. Благодаря, Олаф, за това, че вярвате в Украйна, в нашия народ и в ценностите, които споделяме за свободна, обединена и мирна Европа“, каза той.

Украинският президент изрази увереност в победата на Украйна и каза, че сега е моментът да се възстанови мирът с помощта на куража на украинския народ и на оръжията, с които разполага страната му.

Като част от проявите по повод годишнината от войната в Украйна украинското знаме бе издигнато пред двореца, пред Райхстага и пред други сгради в Берлин, съобщава агенцията.

Изявления за войната направиха и редица германски министри, намиращи се извън Германия в този момент.

„Както може да се очаква не може да има никакви бизнес отношения с Русия и за в бъдеще, докато тази брутална война продължава, няма да има никакви бизнес отношения с Русия, каза финансовият министър Кристан Линднер в кулоарите на среща на Г20 в индийския град Бенгалуру.

Многобройни чествания, демонстрации, протести и възпоменателни церемонии се провеждат из цяла Германия днес по случай годишнината, отбелязва ДПА.

Украинци и техни привърженици планират да излязат днес следобед организират например голяма  демонстрация в Берлин, в която официално са се регистрирали да участват най-малко 12 500 души. Под надслов „Никога няма да забравим“ шествието ще стигне до Бранденбургската врата, където ще се присъедини към друга демонстрация, чийто надслов е „Подкрепи Украйна“ и на която ще присъстват 12 000 души. Кметицата на Берлин Франциска Гифай и украинският посланик Макеев също ще присъстват.

Ще се проведат и по-малобройни демонстрации, като някои от тях ще са на привърженици на идеята за преговори с Русия вместо изпращане на оръжия за Украйна.

Същевременно руски танк Т-72, пострадал тежко във войната в Украйна, бе докаран и разположен пред руското посолство в Берлин в знак на протест.

А жива верига, дълга почти 60 км, ще бъде сформирана между Мюнстер и Оснабрук, северно от Дортмунд, като част от проявите по повод годишнината от войната в Украйна.

Източник: Габриела Големанска, Десислава Николова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -