Столтенберг вижда напредък по въпроса за кандидатурата на Швеция за НАТО

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес, че вижда напредък в буксуващите преговори с Турция по кандидатурата на Швеция за членство в алианса, като той има за цел Швеция и Финландия да се присъединят към Северноатлантическия пакт преди срещата на върха през юли, предаде Ройтерс.

Столтенберг съобщи, че той и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са се споразумели Турция, Финландия и Швеция да се срещнат в централата на НАТО в средата на март, „за да преодолеем предизвикателствата, пред които сме изправени що се отнася до ратифицирането от Турция на протокола за присъединяване на Швеция“.

Столтенберг, който се срещна с Ердоган миналата седмица в Анкара, прозвуча по-оптимистично настроен по темата, отколкото през последните месеци.

„Виждам напредък“, каза той в интервю за Ройтерс.

„Целта ми е Финландия и Швеция да са пълноправни членове на НАТО преди срещата на върха“, която трябва да се проведе в Литва на 11 и 12 юли.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, но Швеция се сблъска с неочаквани възражения от Турция.

Анкара обвинява Стокхолм, че дава подслон на членове на терористични групи, както ги определя Турция, и настоява за екстрадирането им като условие за даването на зелена светлина на членството на Швеция в НАТО.

Миналия месец Анкара замрази преговорите с Швеция и Финландия за присъединяването им към НАТО след протест, по време на който крайнодесният политик Расмус Палудан изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм.

Турция и Унгария са единствените членки на НАТО, които все още не са ратифицирали членството на Финландия и Швеция. Будапеща каза, че предстои да го направи в началото на март.

Столтенберг посочи, че независимо от незавършилия процес на ратификация и двете скандинавски държави са в по-голяма безопасност, отколкото преди да кандидатстват за членство в НАТО.

„Като част от процеса на присъединяване, няколко съюзници от НАТО, включително САЩ, издадоха двустранни гаранции за сигурност „, каза той.

„Така че е немислимо Финландия или Швеция да се изправят пред военни заплахи от Русия, а НАТО да не реагира“, допълни Столтенберг.

Източник: София Ангелова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -