Зафиров: В следващото НС предлагаме закони за таван на цените и борба със спекулата

Препоръчваме

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до...

„Има няколко неща, които истински вълнуват българските граждани. Безспорно едно от тях са високата инфлация, цените и доходите. Социалната справедливост трябва да бъде водеща за всички партии и политици. Неслучайно и ние сме заложили в предизборната ни програма като основен стълб социалния, както и битката за повишаване на доходите и борба с неравенствата.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Евроком.

По думите му една от първите законодателни инициативи на БСП ще бъде закон за таван на цените и закон за борба със спекулата. „Хората наистина ги вълнува дали държавата може да въведе механизъм, който да ограничи видимата спекула. В момента тя явно няма воля да се справи с този проблем“, смята социалистът.

„В момента много внимателно проучваме опита на Унгария, Португалия, Италия, Франция, Гърция в битката им с цените и налагането на таван на потребителските стоки“, заяви той и допълни: „Искаме да го приложим и тук. Видя се, че където този механизъм работи, инфлацията се движи в рамките на 6-7 процента, което е напълно приемливо“, посочи Зафиров.

Друга важна тема, която видимо вълнува българските граждани, и с която левицата е пряко ангажирана, това е нелегалната миграция и каналджийството. Социалистът припомни, че в последния парламент бяха приети на първо четене предложенията на БСП за драстично увеличение на глобите и наказанията за тези престъпления. „Много е важно този закон да бъде приет, защото в него са заложени и по-високите наказания за пияните и дрогираните шофьори“, допълни той.

Според Зафиров твърденията, че цели организации напускат БСП са спекулации. „Хората, които напуснаха не ме изненадаха – те отдавна не са част от партията и отдавна не работят за БСП. Те са една много малка част, единица хора и то от пернишката организация, които са обвързани с общинската администрация. И хората от Пловдив – това са общинските съветници, които така или иначе бяха обявили, че напускат БСП преди много време. Няма нито един друг напуснал социалист“, посочи той и нарече този процес оздравителен за партията.

„Притеснителна е подадената оставка на подадената оставка на зам.-министъра на електронното управление Благовест Кирилов“, заяви зам.-председателя на БСП. „Сянката на съмнение за подготвяне на някаква манипулация на изборите остава и институциите спешно трябва да дадат отговор на въпросите, които поставят тези събития“, заяви Зафиров. В тази връзка той призова и за по-висока избирателна активност, тъй като само така могат да бъдат преборени апатията и безразличието.

По думите на социалиста тези избори ще бъдат по-различни, тъй като не се очаква фигурата на нов спасител. „Надявам се на класически сблъсък по оста ляво-дясно-център. Също така хората да гласуват доверие на партиите, които са се доказали в годините и са показали, че могат да защитават политики и интересите на българските граждани. Несъмнено БСП е такава партия“, категоричен е той.

Зафиров коментира и новата коалиция “Левицата“: „В лявото няма друг освен БСП. Сега има опити, които се правят за възкресяване на хора, минали през годините през БСП, създали собствени политически проекти с нулева електорална тежест. Приемам ги като екзотика, те ще катастрофират много тежко на тези избори“, смята социалистът и допълни, че без БСП нищо смислено не може да бъде съставено в лявото пространство.

Думите на военния министър, че България не може да даде повече оръжие на Украйна, Зафиров определи като много закъснели. „Ние от самото начало не можехме да даваме оръжия на Украйна, не разполагаме с такъв капацитет. Но беше взето политическо решение с голяма мнозинство, въпреки нашите многократни предупреждения“, припомни той.

Зафиров отбеляза и друга тема, по която БСП се оказа права, а именно невъзможността България да приеме Еврото от 1 януари 2024 г. „Ние не сме против влизането в Еврозоната, но това трябва да стане, когато имаме пълна гаранция, че няма да удари по и без това изтънелия джоб на българския гражданин и бизнес“, заключи той.

Източник: Евроком

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати подкрепата си за Русия, която...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до средства на Европейския съюз, за...

Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време...

Ивайло Иванов (НОИ): Никой няма да остави пенсионерите без пенсии

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това каза пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -