Филипините съобщиха, че Китай е използвал лазер, за да блокира мисия по снабдяване на негови войски

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Филипините днес съобщиха, че в опит да попречи на неин плавателен съд, поддържащ мисия за снабдяване на войски на атол в спорното Южнокитайско море, китайската брегова охрана е насочила военен лазер срещу екипажа на кораба, предаде Ройтерс.

В съобщение филипинската брегова охрана казва, че инцидентът е станал на 6 февруари, когато плавателен съд на китайската брегова охрана е насочил лазер срещу неин кораб, временно е ослепил екипажа на мостика и „извършвал опасни маневри“.

„Умишленото блокиране на кораби на филипинското правителство, които доставят храна и провизии на нашия военен персонал…е крещящо незачитане и явно нарушение на суверенни права на Филипините в тази част на Западнофилипинско море“, се казва още в съобщението.

Китайското посолство в Манила не е отговорило веднага на искането за коментар.

Китай  заяви през януари, по време на посещението на президента Фердинанд Маркос в Пекин, че е готов да работи по морски въпроси „искрено“ съвместно с Филипините.

Инцидентът е станал на атол, известен като Втората плитчина Томас или Аюнджин, който е част от островите Спратли и е на 195 километра филипинската провинция Палаван. Там временно е разположен малък контингент филипински военни, които са на борда на стар ръждясал кораб.

Дългият 100 метра съд от Втората световна война беше закотвен на атола през 1999 г., за да подсили претенциите на Манила за суверенитет над архипелага Спратли.

Съобщението за блокирана от Китай снабдителна мисия се появи, след като Маркос изрази готовност за прилагане на т. нар. Споразумение за гостуващи сили с Япония с цел укрепване на морската сигурност.

Миналата седмица Маркос беше на петдневно посещение в Япония за засилване на връзките в сферата на сигурността с Токио. Преди това президентът на Филипините даде на САЩ допълнителен достъп до военни бази във Филипините по силата на Споразумение за гостуващи сили, срещу което Китай възрази.

Споразумението определя правила, по които САЩ да извършват ротация на хиляди американски войници и участието им в учения в района на Филипините.

Източник: Петя Гергова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -