Филипините съобщиха, че Китай е използвал лазер, за да блокира мисия по снабдяване на негови войски

Препоръчваме

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен...

Филипините днес съобщиха, че в опит да попречи на неин плавателен съд, поддържащ мисия за снабдяване на войски на атол в спорното Южнокитайско море, китайската брегова охрана е насочила военен лазер срещу екипажа на кораба, предаде Ройтерс.

В съобщение филипинската брегова охрана казва, че инцидентът е станал на 6 февруари, когато плавателен съд на китайската брегова охрана е насочил лазер срещу неин кораб, временно е ослепил екипажа на мостика и „извършвал опасни маневри“.

„Умишленото блокиране на кораби на филипинското правителство, които доставят храна и провизии на нашия военен персонал…е крещящо незачитане и явно нарушение на суверенни права на Филипините в тази част на Западнофилипинско море“, се казва още в съобщението.

Китайското посолство в Манила не е отговорило веднага на искането за коментар.

Китай  заяви през януари, по време на посещението на президента Фердинанд Маркос в Пекин, че е готов да работи по морски въпроси „искрено“ съвместно с Филипините.

Инцидентът е станал на атол, известен като Втората плитчина Томас или Аюнджин, който е част от островите Спратли и е на 195 километра филипинската провинция Палаван. Там временно е разположен малък контингент филипински военни, които са на борда на стар ръждясал кораб.

Дългият 100 метра съд от Втората световна война беше закотвен на атола през 1999 г., за да подсили претенциите на Манила за суверенитет над архипелага Спратли.

Съобщението за блокирана от Китай снабдителна мисия се появи, след като Маркос изрази готовност за прилагане на т. нар. Споразумение за гостуващи сили с Япония с цел укрепване на морската сигурност.

Миналата седмица Маркос беше на петдневно посещение в Япония за засилване на връзките в сферата на сигурността с Токио. Преди това президентът на Филипините даде на САЩ допълнителен достъп до военни бази във Филипините по силата на Споразумение за гостуващи сили, срещу което Китай възрази.

Споразумението определя правила, по които САЩ да извършват ротация на хиляди американски войници и участието им в учения в района на Филипините.

Източник: Петя Гергова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които планират почивка в южната ни...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен към готвеното правителство с подкрепата...

Нели Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това заяви в студиото на „Здравей, България" Нели Куцкова,...

Иван Демерджиев: Проверяваме дали е саботирано търсенето на Петьо Еврото

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Иван Демерджиев, каза че ние отдавна живеем в две паралелни държави. „Дълго време насрещната теза бе,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -