Проекторезолюция на ООН призовава за мир в Украйна, гарантиращ нейния суверенитет, независимост и териториална цялост

Препоръчваме

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен...

Поддръжниците на Украйна разпространиха предложение за резолюция, която да бъде приета от 193-членното Общо събрание на ООН в навечерието на първата годишнина от нахлуването на Русия в по-малката й съседка, в която се подчертава необходимостта от мир, гарантиращ „суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост“ на Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Проектът, получен вчера от АП, е озаглавен „Принципи, лежащи в основата на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна“.

Предложената резолюция е по-широка и по-малко подробна от мирния план от 10 точки, който президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви на срещата на върха на Групата на 20-те най-големи икономики през ноември. Това е умишлено решение на Украйна и нейните поддръжници, за да се опитат да получат максимална подкрепа при гласуването, заявиха дипломати от ООН, говорейки при условие за анонимност.

Говорителката на Общото събрание Паулина Кубяк заяви вчера, че възобновената извънредна сесия на Общото събрание на ООН за Украйна ще започне на 22 февруари. Очаква се десетки изказвания да продължат през по-голямата част от 23 февруари, а гласуването се очаква да се проведе в края на деня.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна заяви миналия месец, че Зеленски иска да дойде в ООН за годишнината, но според дипломати очакванията за нова голяма руска офанзива може да го задържат у дома.

Общото събрание се превърна в най-важния орган на ООН, който се занимава с Украйна, тъй като Съветът за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир и сигурност, е парализиран поради правото на вето на Русия, коментира АП. За разлика от съвета, в асамблеята няма право на вето, но въпреки че нейните пет предишни резолюции за Украйна са важни като отражение на световното мнение, те не са правно обвързващи.

Съветът за сигурност ще проведе министерска среща на 24 февруари, годишнината от инвазията.

Подкрепяната от Украйна проекторезолюция за годишнината беше разпратена в четвъртък вечерта до всички държави членки на ООН, с изключение на Русия и нейния съюзник Беларус, а преговорите по текста започнаха вчера следобед, заявиха дипломатите.

В него се подчертава необходимостта от постигане на „всеобхватен, справедлив и траен мир“ в Украйна „в най-кратки срокове“ в съответствие с принципите на Устава на ООН.

Проектът призовава държавите членки на ООН и международните организации „да удвоят подкрепата си за дипломатическите усилия“ за постигане на мир при тези условия.

В предложената резолюция се повтаря предишното искане на Общото събрание Русия „незабавно, напълно и безусловно да изтегли всичките си военни сили“ от международно признатите граници на Украйна. И отново се подчертава,  че придобиването на никоя територия чрез заплаха или използване на сила няма да се счита за законно.

Източник: Пламен Йотински, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които планират почивка в южната ни...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен към готвеното правителство с подкрепата...

Нели Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това заяви в студиото на „Здравей, България" Нели Куцкова,...

Иван Демерджиев: Проверяваме дали е саботирано търсенето на Петьо Еврото

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Иван Демерджиев, каза че ние отдавна живеем в две паралелни държави. „Дълго време насрещната теза бе,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -