Купуваме газ чрез тръжни процедури и за всяка покупка се изисква сертификат за произход, посочи Росен Христов

Препоръчваме

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до...

Не искам да се намесвам в обвиненията, да ги интерпретирам или да изказвам предположения за виновност. Съдебната система трябва да си свърши работата. Това коментира служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Денят започва“ по БНТ за повдигнатите обвинения от Софийската градска прокуратура на бившия енергиен министър Александър Николов. 

Цялата информация, която е поискана от министерството, е предоставена, така че вярвам, че информацията е обработена и обвиненията са повдигнати на база на факти, добави той.  

Според него тезата, че обвиненията са повдигнати едва ли не защото е спрян договорът с „Газпром“, са необосновани. „Решението да не отговорим на исканията за промени в плащането е изцяло на бившето правителство. Други държави са продължили да плащат. Тоест, ако говорим, че спазваме някакъв санкционен режим, не е вярно“, посочи Росен Христов.

 „Много държави в Европа продължават да купуват газ с намаляващи темпове там, където могат да диверсифицират“, каза служебният министър на енергетиката. Като пример той посочи държави като Унгария и Германия.

„Като говорим за „Газпром“, на всички вече е ясно, че ние не спряхме да купуваме руски газ. От април до август-септември е купуван без да се изискват сертификати за произход. Тоест голяма част от него е абсолютно доказано с руски произход. Ние продължаваме да купуваме руски газ, само че го правим през търговци на по-висока цена, което за мен не е обосновано и е в ущърб на потребителите“, отбеляза Росен Христов. 

Той каза, че сега купуваме газ изключително чрез тръжни процедури, открити и за всяка покупка се изисква сертификат за произход, който да гарантира, че газът не е руски. 

„Логиката на санкциите е да не отиват средства в Русия, за да може те да финансират войната. Тоест ние финансираме война, когато не се искат такива сертификати“, посочи Христов.

Според министъра на енергетиката е имало договори с различни търговци, които са избрани по непрозрачен начин – с някаква директна комуникация, с мейли до тях. Няма нито една обявена тръжна процедура с ясни правила за участие. 

Няма проблем да се купува форсмажорно „първия, втория, третия месец, но това продължава месеци наред“, каза Росен Христов. Той обясни, че същите търговци в момента дават много по-ниски цени, защото участват в една конкурентна процедура.

Източник: Таня Тодорова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати подкрепата си за Русия, която...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до средства на Европейския съюз, за...

Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време...

Ивайло Иванов (НОИ): Никой няма да остави пенсионерите без пенсии

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това каза пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -