Купуваме газ чрез тръжни процедури и за всяка покупка се изисква сертификат за произход, посочи Росен Христов

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Не искам да се намесвам в обвиненията, да ги интерпретирам или да изказвам предположения за виновност. Съдебната система трябва да си свърши работата. Това коментира служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Денят започва“ по БНТ за повдигнатите обвинения от Софийската градска прокуратура на бившия енергиен министър Александър Николов. 

Цялата информация, която е поискана от министерството, е предоставена, така че вярвам, че информацията е обработена и обвиненията са повдигнати на база на факти, добави той.  

Според него тезата, че обвиненията са повдигнати едва ли не защото е спрян договорът с „Газпром“, са необосновани. „Решението да не отговорим на исканията за промени в плащането е изцяло на бившето правителство. Други държави са продължили да плащат. Тоест, ако говорим, че спазваме някакъв санкционен режим, не е вярно“, посочи Росен Христов.

 „Много държави в Европа продължават да купуват газ с намаляващи темпове там, където могат да диверсифицират“, каза служебният министър на енергетиката. Като пример той посочи държави като Унгария и Германия.

„Като говорим за „Газпром“, на всички вече е ясно, че ние не спряхме да купуваме руски газ. От април до август-септември е купуван без да се изискват сертификати за произход. Тоест голяма част от него е абсолютно доказано с руски произход. Ние продължаваме да купуваме руски газ, само че го правим през търговци на по-висока цена, което за мен не е обосновано и е в ущърб на потребителите“, отбеляза Росен Христов. 

Той каза, че сега купуваме газ изключително чрез тръжни процедури, открити и за всяка покупка се изисква сертификат за произход, който да гарантира, че газът не е руски. 

„Логиката на санкциите е да не отиват средства в Русия, за да може те да финансират войната. Тоест ние финансираме война, когато не се искат такива сертификати“, посочи Христов.

Според министъра на енергетиката е имало договори с различни търговци, които са избрани по непрозрачен начин – с някаква директна комуникация, с мейли до тях. Няма нито една обявена тръжна процедура с ясни правила за участие. 

Няма проблем да се купува форсмажорно „първия, втория, третия месец, но това продължава месеци наред“, каза Росен Христов. Той обясни, че същите търговци в момента дават много по-ниски цени, защото участват в една конкурентна процедура.

Източник: Таня Тодорова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -