Украйна съобщи за нови руски ракетни удари и тежки боеве в Донбас

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Украйна съобщи за нови руски ракетни удари и тежки боеве в Донбас. Вчера сградата на университет и жилищна кооперация в Харков бяха ударени от руски ракети. 

Тежки сражения се водят в Бахмут, Угледар и Лиман. 

От своя страна, от Москва завиха, че Киев подготвя провокация в град Краматорск, където щели да бъдат взривени болници и да обвинят за това Русия.

Ожесточените битки, които се водят в района на Донецк в Украйна, „са много трудни“, заяви във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски. 

„Киев се подготвя за евентуална руска офанзива този месец, преди първата годишнина от нахлуването на Русия в страната. Но колкото и да е трудно и колкото и голям натиск да има, трябва да издържим“, каза още Зеленски.

По-рано украинският президент въведе с указ санкции срещу 200 компании и предприятия от руската ядрена индустрия, включително „Росатом“ и неговите дъщерни дружества. 

Целта е да засилим усилията на нашите дипломати за разширяване на глобалните санкции върху тази част от руската агресивна машина, каза Зеленски и посочи:

„Русия е единствената страна в света, която позволява на своите военни да обстрелват атомни електроцентрали и да ги използват като прикритие за обстрел. Руските ракети многократно са следвали траектории над ядрените съоръжения на Украйна. Терористичната държава използва ядрената индустрия като един от елементите на външна експанзия – за да оказва натиск върху други държави и за да създава съответни заплахи за суверенитета на други държави“.

Междувременно, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че оръжията, предоставени от Запада на Украйна, няма да бъдат използвани за удари по територията на Русия и че по този въпрос е налице консенсус с президента Зеленски. А министърът на отбраната Олексий Резников съобщи, че от днес украински военни ще се обучават в управлението на германските танкове “Леопард“.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -