„Миграционни“ дискусии и стопяване на леда – целите на обиколката на Мелони в Стокхолм и Берлин

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Премиерът на Италия Джорджа Мелони поема днес на дипломатическа обиколка в Стокхолм и Берлин, предшестваща срещата на върха на ЕС идната седмица, на която ще се обсъжда темата за миграцията, съобщава „Политико“.

В столицата на Швеция, която е ротационен председател на ЕС, Мелони ще разговаря с премиера Улф Кристершон, като двамата ще обсъждат „външните измерения на миграцията“, което означава какви действия да се предприемат, за да се намалят миграционните потоци към ЕС. Този въпрос освен това ще трябва да стане приоритетен пред въпроса за квотите за преразпределянето на мигрантите в страните членки на блока.

Визитата идва в момент, в който лидери на партии, влизащи в състава на Европейската народна партия, в това число и Кристершон, вече обсъдиха миграционния въпрос с Мелони, но също така и възможността за потенциален по-широк алианс между традиционните консервативни политически сили и твърдолинейната паневропейска дясна група на Мелони „Европейски консерватори и реформисти“.

Относно миграционния въпрос в документ, видян от „Политико“, Италия призовава ЕС към укрепване на външните граници, като използва за целта се използват всички възможни средства от диалог по политиките в тази насока, до визов механизъм или въвеждане на условия от търговско естество. Документът също така подчертава, че задължителното пренастаняване на мигрантите трябва да бъде в основата на какъвто и да е механизъм за солидарност по миграционния въпрос. Най-спорната дума в този текст  е „задължително“, която разделя европейските страни в дебата по миграционните въпроси. Страни от Централна и Източна Европа винаги са се противопоставяли на нея.

Документът на Италия, видян от „Политико“ включва и призив за по-тясно сътрудничество между държавите, в това число и когато става дума за операции, извършвани от частни плавателни съдове (търговски или на неправителствени организации), плаващи под флага на страните членки. Това е друг повод за разделение между еврочленките, особено с Германия, която има няколко ключови неправителствени организации, действащи в Централното Средиземноморие.

Вторият етап от пътуването на Мелони е Берлин, където тя ще има двустранна среща с германския канцлер Олаф Шолц. Според „Политико“ срещата ще е повод за разчупване на леда между двамата лидери. Двете страни имат разногласия относно плана на ЕК за „Зелена индустриална сделка“, който ще разхлаби правилата за държавните помощи, за да може европейските компании да станат по-конкурентни в момент, в който в САЩ е в сила новият Закон  за намаляване на инфлацията, предвиждащ субсидии за „зелената промишленост“.

Германия подкрепя плановете на ЕК, но Италия се опасява, че промяна на правилата за държавните помощи ще фаворизира най-вече страните с най-големи способности да харчат, като Франция и Германия и ще фрагментира единния европейки пазар. В друг документ, видян от „Политико“, Италия призовава ЕК да подкрепи европейските бизнеси, като внесе промени в приоритетите на средствата по Националните планове за възстановяване и устойчивост и кохезионните политики.

Какво липсва от обиколката на Мелони – визита в Париж за среща с Еманюел Макрон или най-малкото новина за подобна среща в скоро време, посочва „Политико“. Отношенията между двете страни се усложниха неотдавна до голяма степен заради ролята на корабите на неправителствени организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. Но среща на Мелони с Макрон би позволила да се придвижат напреди дискусиите по редица европейски досиета, като например това за реформата на Дъблинските правила относно предоставянето на убежище.

Източник: Габриела Големанска, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -