„Миграционни“ дискусии и стопяване на леда – целите на обиколката на Мелони в Стокхолм и Берлин

Препоръчваме

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен...

Премиерът на Италия Джорджа Мелони поема днес на дипломатическа обиколка в Стокхолм и Берлин, предшестваща срещата на върха на ЕС идната седмица, на която ще се обсъжда темата за миграцията, съобщава „Политико“.

В столицата на Швеция, която е ротационен председател на ЕС, Мелони ще разговаря с премиера Улф Кристершон, като двамата ще обсъждат „външните измерения на миграцията“, което означава какви действия да се предприемат, за да се намалят миграционните потоци към ЕС. Този въпрос освен това ще трябва да стане приоритетен пред въпроса за квотите за преразпределянето на мигрантите в страните членки на блока.

Визитата идва в момент, в който лидери на партии, влизащи в състава на Европейската народна партия, в това число и Кристершон, вече обсъдиха миграционния въпрос с Мелони, но също така и възможността за потенциален по-широк алианс между традиционните консервативни политически сили и твърдолинейната паневропейска дясна група на Мелони „Европейски консерватори и реформисти“.

Относно миграционния въпрос в документ, видян от „Политико“, Италия призовава ЕС към укрепване на външните граници, като използва за целта се използват всички възможни средства от диалог по политиките в тази насока, до визов механизъм или въвеждане на условия от търговско естество. Документът също така подчертава, че задължителното пренастаняване на мигрантите трябва да бъде в основата на какъвто и да е механизъм за солидарност по миграционния въпрос. Най-спорната дума в този текст  е „задължително“, която разделя европейските страни в дебата по миграционните въпроси. Страни от Централна и Източна Европа винаги са се противопоставяли на нея.

Документът на Италия, видян от „Политико“ включва и призив за по-тясно сътрудничество между държавите, в това число и когато става дума за операции, извършвани от частни плавателни съдове (търговски или на неправителствени организации), плаващи под флага на страните членки. Това е друг повод за разделение между еврочленките, особено с Германия, която има няколко ключови неправителствени организации, действащи в Централното Средиземноморие.

Вторият етап от пътуването на Мелони е Берлин, където тя ще има двустранна среща с германския канцлер Олаф Шолц. Според „Политико“ срещата ще е повод за разчупване на леда между двамата лидери. Двете страни имат разногласия относно плана на ЕК за „Зелена индустриална сделка“, който ще разхлаби правилата за държавните помощи, за да може европейските компании да станат по-конкурентни в момент, в който в САЩ е в сила новият Закон  за намаляване на инфлацията, предвиждащ субсидии за „зелената промишленост“.

Германия подкрепя плановете на ЕК, но Италия се опасява, че промяна на правилата за държавните помощи ще фаворизира най-вече страните с най-големи способности да харчат, като Франция и Германия и ще фрагментира единния европейки пазар. В друг документ, видян от „Политико“, Италия призовава ЕК да подкрепи европейските бизнеси, като внесе промени в приоритетите на средствата по Националните планове за възстановяване и устойчивост и кохезионните политики.

Какво липсва от обиколката на Мелони – визита в Париж за среща с Еманюел Макрон или най-малкото новина за подобна среща в скоро време, посочва „Политико“. Отношенията между двете страни се усложниха неотдавна до голяма степен заради ролята на корабите на неправителствени организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. Но среща на Мелони с Макрон би позволила да се придвижат напреди дискусиите по редица европейски досиета, като например това за реформата на Дъблинските правила относно предоставянето на убежище.

Източник: Габриела Големанска, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които планират почивка в южната ни...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен към готвеното правителство с подкрепата...

Нели Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това заяви в студиото на „Здравей, България" Нели Куцкова,...

Иван Демерджиев: Проверяваме дали е саботирано търсенето на Петьо Еврото

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Иван Демерджиев, каза че ние отдавна живеем в две паралелни държави. „Дълго време насрещната теза бе,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -