Пеканов за Плана за възстановяване: За момента няма риск от загуба, а от забавяне

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Атанас Пеканов, каза че е отчаян и ядосан заради спънките пред Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). „Парламентът няма мнозинство и желание да придвижи въпросите, които най-много ни спъват. Корупцията е нещо страшно, тя спира развитието ни. От години има редица реформи, които се спират“.

„Аргументите на депутатите са несъстоятелни, ако имаше желание, можеше да се случи правосъдната реформа. Хартиената бюлетина се прие за една нощ. Просто няма желание“, изтъкна той.

„ПВУ е важен инструмент. Той е натиск да се случат структурни реформи. Това е един инструмент, който ни помага да се движим напред. От Брюксел ми звънят през ден, за да питат дали ще има контрол на главния прокурор. За да имаме по-добър жизнен стандарт, трябва да се борим с корупцията. Всичко това не е, за да вземем едни пари, трябва да мислим дали искаме страната да се движи напред. Трябва да се упражнява натиск, за да се движим в правилната посока“, обясни Пеканов.

„За момента няма риск от загуба на средства по ПВУ, но има забавяне, което се натрупва“, подчерта той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства предупреди, че влизаме в наказателни процедури, а санкциите се плащат от данъкоплатците.

„Не могат да отговоря защо не е транспонирано европейското законодателство у нас. Трябва да попитате парламентът защо не мина Закона за ВеИ. Те не намериха време, защото се занимаваха с други неща, накрая обаче всички ние губим“, каза Атанас Пеканов.

По въпроса за въглищните централи, вицепремиерът заяви: „Все още търсим по кой член да започнем преговори. В момента няма как да ги ограничаваме, защото правят огромни печалби за България, а и осигуряват електричество към други европейски държави. Промените по ПВУ се правят, след като държавата-членка обясни защо се налагат такива промени. Политическите приоритети на ЕК остават за зеления преход. Надявам се да има разбиране, че не можем да го изпълним. Парите вече идват на базата на постигнати резултати. Текущата ситуация е част от аргумента. Това не значи, че ние въобще се отказваме от зеления преход. Трябва да се предложи алтернатива, чрез конструктивни предложения“.

„Аз не съм съгласен с аргументите на „Възраждане“ за лева. Те правят България по-слаба с тези аргументи. Искат ли да останем в периферията на ЕС? Най-големият риск при влизане в еврозоната е спекулата. Тук държавата трябва да е силна и да разясни какви ще са санкциите за спекула. Трябва да се поучим от опита на Хърватия“, поясни Пеканов.

По сигнала на БСП за купуването на сгради, той заяви: „Отчаянието на някои хора води до всякакви фантасмагории. По ПВУ има план за социални центрове към социалното министерство. Беше разяснена цялата процедура. Европейски средства не са използвани до сега. След завършването на проекта, те ще бъдат възстановени. Аз съжалявам, че най-старата социална партия вместо да се занимава с подобряването на живота на работещите, се занимават с популизъм. На обществото ни му липсва силна лява партия“, каза още Атанас Пеканов.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -