Пеканов за Плана за възстановяване: За момента няма риск от загуба, а от забавяне

Препоръчваме

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен...

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Атанас Пеканов, каза че е отчаян и ядосан заради спънките пред Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). „Парламентът няма мнозинство и желание да придвижи въпросите, които най-много ни спъват. Корупцията е нещо страшно, тя спира развитието ни. От години има редица реформи, които се спират“.

„Аргументите на депутатите са несъстоятелни, ако имаше желание, можеше да се случи правосъдната реформа. Хартиената бюлетина се прие за една нощ. Просто няма желание“, изтъкна той.

„ПВУ е важен инструмент. Той е натиск да се случат структурни реформи. Това е един инструмент, който ни помага да се движим напред. От Брюксел ми звънят през ден, за да питат дали ще има контрол на главния прокурор. За да имаме по-добър жизнен стандарт, трябва да се борим с корупцията. Всичко това не е, за да вземем едни пари, трябва да мислим дали искаме страната да се движи напред. Трябва да се упражнява натиск, за да се движим в правилната посока“, обясни Пеканов.

„За момента няма риск от загуба на средства по ПВУ, но има забавяне, което се натрупва“, подчерта той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства предупреди, че влизаме в наказателни процедури, а санкциите се плащат от данъкоплатците.

„Не могат да отговоря защо не е транспонирано европейското законодателство у нас. Трябва да попитате парламентът защо не мина Закона за ВеИ. Те не намериха време, защото се занимаваха с други неща, накрая обаче всички ние губим“, каза Атанас Пеканов.

По въпроса за въглищните централи, вицепремиерът заяви: „Все още търсим по кой член да започнем преговори. В момента няма как да ги ограничаваме, защото правят огромни печалби за България, а и осигуряват електричество към други европейски държави. Промените по ПВУ се правят, след като държавата-членка обясни защо се налагат такива промени. Политическите приоритети на ЕК остават за зеления преход. Надявам се да има разбиране, че не можем да го изпълним. Парите вече идват на базата на постигнати резултати. Текущата ситуация е част от аргумента. Това не значи, че ние въобще се отказваме от зеления преход. Трябва да се предложи алтернатива, чрез конструктивни предложения“.

„Аз не съм съгласен с аргументите на „Възраждане“ за лева. Те правят България по-слаба с тези аргументи. Искат ли да останем в периферията на ЕС? Най-големият риск при влизане в еврозоната е спекулата. Тук държавата трябва да е силна и да разясни какви ще са санкциите за спекула. Трябва да се поучим от опита на Хърватия“, поясни Пеканов.

По сигнала на БСП за купуването на сгради, той заяви: „Отчаянието на някои хора води до всякакви фантасмагории. По ПВУ има план за социални центрове към социалното министерство. Беше разяснена цялата процедура. Европейски средства не са използвани до сега. След завършването на проекта, те ще бъдат възстановени. Аз съжалявам, че най-старата социална партия вместо да се занимава с подобряването на живота на работещите, се занимават с популизъм. На обществото ни му липсва силна лява партия“, каза още Атанас Пеканов.

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които планират почивка в южната ни...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен към готвеното правителство с подкрепата...

Нели Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това заяви в студиото на „Здравей, България" Нели Куцкова,...

Иван Демерджиев: Проверяваме дали е саботирано търсенето на Петьо Еврото

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Иван Демерджиев, каза че ние отдавна живеем в две паралелни държави. „Дълго време насрещната теза бе,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -