Запрянов: Украйна бързо усвоява нови технологии, но за изтребителите и ПВО е нужно време

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

„Украинските пилоти и наземен екипаж няма да могат много бързо да преминат на западен тип самолет. Не смятам, че 2 месеца са достатъчни, за да имат оперативни (възможности за поддръжка на изтребителите) Ф-16”. Най-сложният въпрос ще бъде за опазване на тайната и защитата на информацията по отношение на протиракетните системи „Пейтриът” и „Мистрал”. В това направление украинската страна ще трябва да поеме сериозни отговорности”.

Това заяви генерал от резерва и бивш зам.-военен министър Атанас Запрянов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Ходът на войната показа, че освен количествените параметри на терена на бойните действия, важна е и технологията и технологичното превъзходство. Офанзивата дойде в ръцете на украинците, когато те получиха западни образци бойна техника и въоръжение”. По думите му всички въоръжения и бойни системи са за освобождение на украинската територия. „Украйна няма боен потенциал и стратегически намерения да воюва на руска територия”, каза той.

„Въоръженията се ползват от украинците да защитят териториалната си цялост, заяви Запрянов. Дори на Украйна да се предоставят ракети с по-голям обсег, те няма да бъдат ползвани за нападение на цивилни обекти в Русия, а ще бъдат използвани срещу военни обекти в Русия”, обясни генералът от запаса.

Помолен да разтълкува становището на Кремъл, че е опасно предоставянето на западна техника в Украйна, той отговори: „това са опасенията на Русия, че особено предоставяне на системата „Хаймарс” може да бъде използвана за нападение по руска територия”.

Запитан: „може ли Русия да атакува натовска държава в отговор на предоставеното западно въоръжение”, Запрянов отговори отрицателно и каза, че отговорността за използването на оръжие е в украинското държавно и военно ръководство.

Припомняме, Германия и САЩ решиха да предоставят танкове на Украйна. Темата за предоставяне на танкове от Германия бе много дискутирана във вътрешнополитически план и според запознати, това е една от причините за оставката на бившия военен министър на страната Кристине Ламбрехт.

„В момента имаме позиционна война, в която и двете страни настъпват, отбраняват се, но не се променя фронтовата линия кой знае колко. Ясно е, че руснаците сега търсят някакъв успех повече с пропагандна цел по повод 1 г. от началото на войната”, обясни Запрянов.

„Без настъпателни действия Украйна не може да освободи територията си. Тя се нуждае от противотанкови роти, батальони и от механизирани сили. Танкът е най-доброто средство за водене настъпателни бойни действия”, каза генералът от Сухопътните войски.

Според него модерните танкове, особено „Леопард 2” и „Абрамс” ще изискват повече време за подготовка на екипажи, специална логистика, защото дори керосинът, с който се движат, е различен. „Френските танкове ще бъдат с една логистика, американските – с друга, немските – трета. Украинците изумиха и нас колко бързо усвояват новите технологични системи, които западът им предоставя”, допълни ген. Запрянов.

Източник: НОВА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -