Манолов: Не искаме стачки, стачката е война – и двете страни излизат по-слаби

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

„Не искаме стачки. Стачката е война. На края на войната, както и да е завършила тя, двете страни са в по-лошо състояние, отколкото в началото”. Това каза президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Повод за думите му са подготвяне протести в няколко различни сфери. Манолов каза, че късно е научил за напрежението в „Български пощи”. Той спомена и сферата на градския транспорт в градовете София, Варна, Стара Загора, Плевен, Враца. 

Относно предстоящите преговори с ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост в глава „Енергетика” и желанието в преговорния екип да се включат и представители на синдикатите, той заяви – „Както и да завършат тези преговори, все ще си виновен”. 

Припомняме, с решение на Народното събрание държавата ни иска да бъде предоговорен Плана в тази част. 

Манолов смята, че е по-добре да откажем парите по Плана, отколкото да затворим тецовете от Маришкия басейн. „Тези пари, които ни предлагат, трябва да ни ги дават всяка година в продължение на 50 г. Българската енергетика изкарва тези пари за по-малко от година”, обясни той становището на синдикатите по темата.

Относно решението за приемането на еврото като разплащателна валута в страната, той увери, че то ще бъде със сигурност политическо, не толкова икономическо. „В отговор – ако тези критерии се спазваха, половината еврозона трябваше да се е опразнила, но тя си е там – помним ситуацията с Гърция, включително и Германия, обясни той разминаването между политически декларации и реална икономика.

За ситуацията в страната синдикалистът заяви: „В България има тежка политическа нестабилност, повече от ясно е, че дори в това семейство на ЕС не те гледат много сериозно, когато заявиш: „Аз съм служебният министър на еди си кое”. 

„Политическата нестабилност се вижда и няма как да няма значение. Белгия е федерална държава, там властта е силно децентрализирана”, сравни той ситуацията в двете страни.

За инфлацията в България, Манолов смята, че е логично е да има по-високи цени. Той не изключва в скока на цените да присъства и варианта или спекула или застраховка от типа: „какво ще стане“.

„Доходите със сигурност ще растат, по-важният въпрос е как ще растат. Има една граница, от която и доходите започват да натискат инфлацията – трябва да се намери мярка, но никой не знае къде е тя. Ние винаги ще казваме, че компенсирането на доходите е недостатъчно, от другата страна ще казват, че ръстът на заплатите тика инфлацията в неподходящи нива”, каза синдикалният лидер.

Относно внасянето на бюджета Манолов заяви: „въпросът е дали политическата среда ще позволи да бъде внесен и приет добър бюджет. Бюджетът е венецът на политиката. За да има бюджет, зад него трябва да стои политическа воля, каквато не се забелязва”.

Синдикатите и работодателите не винаги са на едно и също мнение по темата.„Ще настояваме за ръст на доходите като най-силния инструмент, с който разполага правителството е размерът на МРЗ. Този размер на МРЗ ни бе обещан за актуализация на бюджета за м.г., която не се случи”, каза Манолов и обясни, че тези изчисления са на база.  

„МРЗ е политически определяна величина според възможности, според идеи, според изчисления”, каза той. „Тези 850 лв., за които сме приказвали, вече не са актуални. Като инженер знам, че число, което завършва на нула, е невярно, а тези, които завършват на четири нули е четири пъти невярно”, каза синдикалистът.

За предстоящия конгрес и дипломатичния ход на неговия синдикат лидерът на КТ „Подкрепа” обясни: В ситуация като тази няма как да поканиш политици, ще поканим само хора от официалната власт. Нашият конгрес е в сряда, до петък никой няма да знае кокй какъв е в държавата  с изключение президента и премиера”.

Източник: НОВА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -