Манолов: Не искаме стачки, стачката е война – и двете страни излизат по-слаби

Препоръчваме

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен...

„Не искаме стачки. Стачката е война. На края на войната, както и да е завършила тя, двете страни са в по-лошо състояние, отколкото в началото”. Това каза президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Повод за думите му са подготвяне протести в няколко различни сфери. Манолов каза, че късно е научил за напрежението в „Български пощи”. Той спомена и сферата на градския транспорт в градовете София, Варна, Стара Загора, Плевен, Враца. 

Относно предстоящите преговори с ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост в глава „Енергетика” и желанието в преговорния екип да се включат и представители на синдикатите, той заяви – „Както и да завършат тези преговори, все ще си виновен”. 

Припомняме, с решение на Народното събрание държавата ни иска да бъде предоговорен Плана в тази част. 

Манолов смята, че е по-добре да откажем парите по Плана, отколкото да затворим тецовете от Маришкия басейн. „Тези пари, които ни предлагат, трябва да ни ги дават всяка година в продължение на 50 г. Българската енергетика изкарва тези пари за по-малко от година”, обясни той становището на синдикатите по темата.

Относно решението за приемането на еврото като разплащателна валута в страната, той увери, че то ще бъде със сигурност политическо, не толкова икономическо. „В отговор – ако тези критерии се спазваха, половината еврозона трябваше да се е опразнила, но тя си е там – помним ситуацията с Гърция, включително и Германия, обясни той разминаването между политически декларации и реална икономика.

За ситуацията в страната синдикалистът заяви: „В България има тежка политическа нестабилност, повече от ясно е, че дори в това семейство на ЕС не те гледат много сериозно, когато заявиш: „Аз съм служебният министър на еди си кое”. 

„Политическата нестабилност се вижда и няма как да няма значение. Белгия е федерална държава, там властта е силно децентрализирана”, сравни той ситуацията в двете страни.

За инфлацията в България, Манолов смята, че е логично е да има по-високи цени. Той не изключва в скока на цените да присъства и варианта или спекула или застраховка от типа: „какво ще стане“.

„Доходите със сигурност ще растат, по-важният въпрос е как ще растат. Има една граница, от която и доходите започват да натискат инфлацията – трябва да се намери мярка, но никой не знае къде е тя. Ние винаги ще казваме, че компенсирането на доходите е недостатъчно, от другата страна ще казват, че ръстът на заплатите тика инфлацията в неподходящи нива”, каза синдикалният лидер.

Относно внасянето на бюджета Манолов заяви: „въпросът е дали политическата среда ще позволи да бъде внесен и приет добър бюджет. Бюджетът е венецът на политиката. За да има бюджет, зад него трябва да стои политическа воля, каквато не се забелязва”.

Синдикатите и работодателите не винаги са на едно и също мнение по темата.„Ще настояваме за ръст на доходите като най-силния инструмент, с който разполага правителството е размерът на МРЗ. Този размер на МРЗ ни бе обещан за актуализация на бюджета за м.г., която не се случи”, каза Манолов и обясни, че тези изчисления са на база.  

„МРЗ е политически определяна величина според възможности, според идеи, според изчисления”, каза той. „Тези 850 лв., за които сме приказвали, вече не са актуални. Като инженер знам, че число, което завършва на нула, е невярно, а тези, които завършват на четири нули е четири пъти невярно”, каза синдикалистът.

За предстоящия конгрес и дипломатичния ход на неговия синдикат лидерът на КТ „Подкрепа” обясни: В ситуация като тази няма как да поканиш политици, ще поканим само хора от официалната власт. Нашият конгрес е в сряда, до петък никой няма да знае кокй какъв е в държавата  с изключение президента и премиера”.

Източник: НОВА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Александър Пулев: Обвиненията към служебия кабинет са кухи опорни точки

Обвиненията към служебния кабинет са кухи опорни точки, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на...

Продължава ли практиката „шезлонг срещу напитка” по гръцките плажове?

Ще получим ли шезлонг, ако си поръчаме кафе в Гърция? Това се питат вероятно много хора, които планират почивка в южната ни...

Борис Бонев: Скептичен съм към готвения кабинет от ПП-ДБ и ГЕРБ

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев заяви в "Денят започва с Георги Любенов", че е скептично настроен към готвеното правителство с подкрепата...

Нели Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това заяви в студиото на „Здравей, България" Нели Куцкова,...

Иван Демерджиев: Проверяваме дали е саботирано търсенето на Петьо Еврото

В предаването „Лице в лице“ по БТВ Иван Демерджиев, каза че ние отдавна живеем в две паралелни държави. „Дълго време насрещната теза бе,...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -