НС ще изслуша външния министър за случая с побоя над българин в Охрид

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Министърът на външните работи Николай Милков  ще бъде изслушан в Народното събрание във връзка с поредния случай на физическо посегателство над българин в Република Северна Македония на свиканото извънредно заседание.

В програмата на депутатите за днес е включено и изслушване на министъра на околната среда и водите Росица Благова относно премахване на 9000 тона незаконни отпадъци в град Плевен.

Изслушването на министър Милков е по искане на ПГ на „Възраждане“. Поводът е поредната агресия срещу македонски гражданин с българско самосъзнание, този път срещу секретаря на Българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид. 23-годишният мъж беше пребит на 19-ти януари. Той е с тежки наранявания и е настанен във ВМА, където вчера му бе направена операция.

Пак вчера българският посланик в Скопие Ангел Ангелов беше извикан на консултации в София като дипломатически знак, че властите у нас не приемат случилото се.

По време на първото за годината заседание на съвета на министрите на външните работи на ЕС нашият министър информира колегите си за влошаващата се ситуация в Северна Македония и множеството подобни инциденти с антибългарска насоченост в последните месеци.

В същото време президентът  на РСМ Стево Пендаровски съобщи, че в Съвета за сигурност на страната е внесено предложение да се забрани достъпа на български евродепутат и няколко български политици поради съмнение, че са свързани с руските разузнавателни служби и щели да дестабилизират двустранните отношения, ако присъстват на отбелязването на 151-атата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари.

Междувременно посланикът на Съединените щати в Република Северна Македония Анжела Алегер заяви в интервю, че е критично важно отношенията между Скопие и София да се успокоят, за да могат лидерите от двете страни да обсъдят спокойно и рационално какъв е пътят напред по отношение на някои от проблемите, които създават напрежение между България и Република Северна Македония, предаде БТА. Според нея не трябва да спре или дори да се забави напредъка на Северна Македония към Европейския съюз. По думите на Агелер, Съединените щати подкрепят пътя на Северна Македония към Европейския съюз, който изисква трудни решения и трудни избори, но според нея страната „се справя добре“.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -