Предсрочни парламентарни избори в Словакия през септември

Препоръчваме

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване...

Лидерите на бившата управляваща коалиция в Словакия се споразумяха в страната да се произведат предсрочни парламентарни избори на 30 септември, предаде Ройтерс. Това ще стане с конституционна промяна, която ще изтегли датата на изборите по-рано от планирания вот през февруари 2024 г., съобщава словашкият новинарски сайт Денник Н.

Партийните лидери се намесиха, след като референдум за предсрочни избори, иницииран от опозицията, пропадна в събота заради ниска избирателна активност. В него участваха едва 27,3 процента от гласоподавателите, което е много под необходимите 50 процента, за да бъде валиден референдумът, уточнява БТА.

Предсрочни избори могат да се проведат, само ако бъде изменена конституцията, за да позволи съкращаване на 4-годишния мандат на парламента. За подобна промяна е нужно провеждането на референдум или подкрепата на 90 депутати в 150-членния парламент.

Правителството на премиера Едуард Хегер управлява като служебно, след като загуби вот на недоверие в парламента през декември. Кабинетът на Хегер беше критикуван, че не прави достатъчно да помогне на хората да се справят с растящите сметки и с инфлацията.

Бившият му коалиционен партньор, либертарианската партия „Свобода и солидарност“, напусна коалицията през септември и се присъедини към опозицията в предложението за вот на недоверие.

Хегер се надяваше да събере ново мнозинство и да управлява до следващите редовни избори през февруари 2024 г., но „Свобода и солидарност“ отказа да преговаря и това го остави с малко възможности да остане на власт.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Ивайло Мирчев: Трябват ни 180 гласа, а имаме 63

“Не сме изпрали нито Пеевски, нито имаме намерение да перем когото и да било. Конституционната реформа е...

Според Киев руснаците се изтеглят от Херсонска област заради наводненията

Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с...

СОС: Довеждащ транспорт в три столични квартала се предвижда от септември

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от...

ВСС прекрати процедурата за освобождаване на Иван Гешев по едното от двете предложения

ВСС реши да прекрати процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по първото предложение на членове на Прокурорската колегия за отстраняването...

Зеленски: Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение

Взривът на „Нова Каховка“ е екологична бомба за масово унищожение, коментира украинският президент Володимир Зеленски след разрушаването на изкуствено създадения водоем.
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -