Крис Хипкинс ще бъде новият премиер на Нова Зеландия

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Министърът на образованието Крис Хипкинс се очаква да стане новият министър-председател на Нова Зеландия, след като се оказа единственият кандидат в надпреварата за заместник на подалата оставка Джасинда Ардърн, предаде Асошиейтед прес.

За да заеме длъжността, 44-годишният Хипкинс ще трябва да бъде утвърден в неделя и от съпартийците си от парламентарната група на Лейбъристката партия, но това е просто формалност. 

В четвъртък Ардърн шокира петмилионната Нова Зеландия с новината, че подава оставка след пет и половина години на премиерския пост.

Липсата на други кандидати означава, че депутатите от партията са се обединили около кандидатурата на Хипкинс, за да избегнат възможна продължителна надпревара за лидерския пост и да демонстрират вътрешнопартийно единство след оттеглянето на Ардърн, отбелязва Асошиейтед прес.

Хипкинс ще бъде премиер за по-малко от осем месеца, защото в Нова Зеландия предстоят парламентарни избори. Проучванията на общественото мнение сочат, че лейбъристите изостават от основния си съперник, консервативната Национална партия.

Хипкинс стана известен покрай пандемията от коронавируса, когато беше назначен за министър за мерките срещу КОВИД-19 и отговаряше пряко за овладяването на кризата. Но той и другите либерали дълго време бяха в сянката на Ардърн, която се превърна в глобална икона на лявото и демонстрираше нов стил на управление.

Ардърн, която стана лидер на страната си, когато беше само на 37 години, беше хвалена по целия свят за действията си след най-тежкото масово убийство в историята на Нова Зеландия и в началните етапи на пандемията. Но тя се сблъска с растящ вътрешнополитически натиск и язвително отношение към себе си от някои посоки, с каквото нито един предишен новозеландски премиер не се е сблъсквал.

В четвъртък, едва сдържайки сълзите си, Ардърн обяви пред репортери, че не по-късно от 7 февруари ще се оттегли от поста си.

„Знам какво коства тази работа и знам, че вече не разполагам с нужните сили, за да я върша, както трябва. Толкова е просто“, каза тя.

Източник: Владимир Сахатчиев, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -