НС освободи от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков

Препоръчваме

Дончева: Все по-малък е професионалният капацитет на работещите в службите

'Истинският проблем на България е все по-малкият професионален капацитет на работещите в службите.'' Това заяви пред БНР...

Борислав Сандов: За мен тези искания не са справедливи

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопустимо. Учудващо е, че...

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо...

Със 118 гласа депутатите осбоводиха от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Вносители са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Народните представители определиха за изпълняващ длъжността председател Горица Кожарева, която по настоящем е заместник. Освобождаването на Цветков беше внесено като извънредна точка в пленарното заседание. От изказванията стана ясно, че мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков е изтекъл през 2022 г.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова мотивира исканото отстраняване с това, че е имало няколко одита, които Народното събрание е възложило на Сметната палата, но те не са били представени.

Второто основание, което Атанасова посочи е, че Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев не се съгласи с начина, по който се предлага да се отстрани Цветан Цветков. Според него това се иска без мотиви и изрази мнение, че Сметната палата си върши работата по закон, но законът не е добър.

В тази връзка от „Продължаваме промяната“ поискаха създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за механизма за финансиране на политическите партии и инициативни комитети и разработване на препоръки за законодателни промени за прозрачност на финансирането. Точката също беше включена извънредно в дневния ред.

От ДПС мотивираха исканото сваляне на Цветков с аргумента, че има институционална криза в палатата покрай финансирането на политическите партии и скандала Nexo. Затова според тях смяната е необходима.

От „Възраждане“ са на мнение, че това трябва да се случи, но не сега – от „умиращ парламент“. Изтъкнаха, че са на-одитираната партия.

От БСП се обявиха в подкрепа на остраняването на Цветан Цветков, защото смятат, че този ръководител не върши добре работата си.

Позицията на „Демократична България“ е, че начинът, по който се сменя председателят – спешно и без мотиви, най-вероятно е опит да се овладее един независим орган и да се насочи в друга посока.

Дебатът премина в размяна на обвинения кой за какво е одитиран през годините и защо е имало засекретени доклади от прокуратурата, които никой не е видял.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Дончева: Все по-малък е професионалният капацитет на работещите в службите

'Истинският проблем на България е все по-малкият професионален капацитет на работещите в службите.'' Това заяви пред БНР...

Борислав Сандов: За мен тези искания не са справедливи

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопустимо. Учудващо е, че хора, ангажирани във въглищните централи,...

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо Хинков. "Много...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...

Асен Василев: Не държавата, а икономическата конюктура налага ограничения в енергийния сектор

"Това, което е било до момента, няма как да продължи и то не защото правителството налага ограничения, а пазарът. Докато се плаща...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -