НС освободи от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Със 118 гласа депутатите осбоводиха от поста председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Вносители са председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Народните представители определиха за изпълняващ длъжността председател Горица Кожарева, която по настоящем е заместник. Освобождаването на Цветков беше внесено като извънредна точка в пленарното заседание. От изказванията стана ясно, че мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков е изтекъл през 2022 г.

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова мотивира исканото отстраняване с това, че е имало няколко одита, които Народното събрание е възложило на Сметната палата, но те не са били представени.

Второто основание, което Атанасова посочи е, че Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев не се съгласи с начина, по който се предлага да се отстрани Цветан Цветков. Според него това се иска без мотиви и изрази мнение, че Сметната палата си върши работата по закон, но законът не е добър.

В тази връзка от „Продължаваме промяната“ поискаха създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за механизма за финансиране на политическите партии и инициативни комитети и разработване на препоръки за законодателни промени за прозрачност на финансирането. Точката също беше включена извънредно в дневния ред.

От ДПС мотивираха исканото сваляне на Цветков с аргумента, че има институционална криза в палатата покрай финансирането на политическите партии и скандала Nexo. Затова според тях смяната е необходима.

От „Възраждане“ са на мнение, че това трябва да се случи, но не сега – от „умиращ парламент“. Изтъкнаха, че са на-одитираната партия.

От БСП се обявиха в подкрепа на остраняването на Цветан Цветков, защото смятат, че този ръководител не върши добре работата си.

Позицията на „Демократична България“ е, че начинът, по който се сменя председателят – спешно и без мотиви, най-вероятно е опит да се овладее един независим орган и да се насочи в друга посока.

Дебатът премина в размяна на обвинения кой за какво е одитиран през годините и защо е имало засекретени доклади от прокуратурата, които никой не е видял.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -