Димитър Стоянов: Министерството на отбраната ускори модернизацията на въоръжените сили

Препоръчваме

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при...

„Основната задача, която Министерството на отбраната си постави в началото на август, беше да ускори процесите по модернизацията на въоръжените ни сили“.

Това посочи министърът на отбраната Димитър Стоянов при отчета за дейността на служебното правителство.

Министър Стоянов припомни, че беше изготвена Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната до 2032 г. с 13 проекта. Тя е внесена в Народното събрание.

„Първият етап е за десет проекта с хоризонт 2026 г.“, уточни той.

Един от тези проекти, за който вече е подписан международен договор, е за придобиване на допълнителни осем самолета F-16.

„Във връзка с този проект, след закъснение от повече от три години, бяха стартирани и проектите по изграждане на инфраструктурата за приемане на самолетите в авиобаза „Граф Игнатиево“, заяви министър Стоянов.

Той съобщи, че днес в авиобазата се откриват две нови площадки, а следващата седмица – още две. Министър Стоянов коментира и другите основни модернизационни проекти на видовете въоръжени сили. Проектът за придобиване на 3D радари е в напреднала фаза, като е изготвено искане за предоставяне на конкретни оферти. Рестартиран е и проектът за бойна машина на пехотата.

„Година и половина по него не беше направено нищо и ние рестартирахме процеса от самото начало. Бяха изпратени искания за предоставяне на информация до 13 фирми, от които вече имаме отговор, а следващият етап е да изготвим искане за конкретни оферти“, уточни той.

„Сключени бяха три договора за доставка на въоръжение по проекта за придобиване на многофункционални патрулни кораби, които са с хоризонт 2025 – 2026 г.“, каза министър Стоянов.

С тези договори практически се приключва въоръжаването на патрулните кораби. Продължава да се работи по реализацията на проекти за модернизация на танковете Т-72, за придобиване на безпилотни летателни апарати, модернизацията на Силите за специални операции – мащабни проекти, които ангажират огромен държавен ресурс.  

„Успяхме след три години, в които бяха изгубени над 10 млн. долара, да бъде сключен и гласуван в Народното събрание международен договор с Федералната резервна банка на Ню Йорк, съгласно който нашите средства за самолетите F-16 са в сметка и ние очакваме приходи с всеки изминат ден“, каза министърът и допълни, че преди това всички средства, предоставени авансово по договора, стояха без никаква доходност.

Източник: Евроком

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Карл Нехамер предупреждава, че ще блокира заключителната декларация на предстоящата среща на върха

Реториката на австрийския канцлер Карл Нехамер се изостря, коментират електронни медии в Австрия и съобщават, че в...

Омбудсманът поиска проверка дали пенсионерите и учениците пътуват по-евтино в градския транспорт

Омбудсманът Диана Ковачева настоя Министерството на транспорта и съобщенията да провери как се прилага постановлението на Министерския съвет, с което бе приета...

Ново заседание по делото „Семерджиев“

Георги Семерджиев се изправя отново пред съда днес по делото за катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две жени.

Експерт: Страната ни изостава много сериозно в сеизмичното инженерство

Турция има много сериозна национална школа в сеизмичното инженерство, след земетресенията от 1999 г. те напреднаха доста, тук ние изоставаме от нашите...

Новозеландските власти откриха 3 тона кокаин, плаващ в океана

Новозеландските власти са конфискували повече от три тона кокаин, открит да плува в Тихия океан, което е най-големият случай на залавяне на...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -