ЕС: Гърция и Малта изостават в санкциите срещу руски активи

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Гърция и Малта изостават от партньорите си в Европейския съюз по отношение на замразяването на руски активи като част от санкциите срещу Москва за войната в Украйна, каза официален представител на ЕС. Същата констатация се съдържа и във вътрешен документ на блока, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато ЕС обмисля дали да конфискува тези средства с цел подпомагане на Киев.

Досега 27-те страни членки на ЕС са съобщили за замразяване на руски активи на стойност от около 20,3 милиарда евро във връзка със санкциите срещу Русия. Осем страни – Италия, Ирландия, Франция, Испания, Германия, Белгия, Люксембург и Австрия – са съобщили, че във всяка са замразени активи за над 1 милиард евро.

Почти всяка друга страна от ЕС е замразила активи за милиони, се казва в документа на Европейската комисия, предоставен на Ройтерс.

За сравнение, Гърция е уведомила блока за замразяване на активи на стойност само за 212 000 евро, а Малта – за 147 000 евро.

България не се споменава в този списък.

„Това е малко изненадващо“, каза представителят на ЕС, който пожела да запази анонимност. „Или нямат много, или не си вършат работата. Или са направили нещо без да ни го съобщят, въпреки че са имали възможност“, допълни той.

Гърция и Малта не са отговорили веднага на искането за коментар от агенция Ройтерс.

Повече от 10 месеца след нахлуването на Русия в Украйна в „черния списък“ на ЕС в момента фигурират около 1300 физически и 120 юридически лица, и са в сила и икономически санкции в сфери като търговията, транспорта, енергетиката, банкирането, медиите и отбраната.

Блокът обаче може вече и да е изчерпал своя лимит от тежки икономически санкции, които 27-те страни членки се споразумяха да наложат, въпреки редовните призиви на привържениците на по-твърдите мерки, като Полша, да се направи повече.

Вниманието на ЕС се насочва тази година и към това как и дали да се конфискуват замразените руски активи и те да се изразходват за възстановяване на Украйна. Така около 300 млрд. евро от активите на руската централна банка в Европа може също да окажат застрашени.

Няма много правни прецеденти за това и някои страни членки изразяват сериозни опасения от произтичащи от тази стъпка съдебни дела, докато според други предаването на активите в полза на Украйна би било правилно.

Във връзка с това ЕС работи и за криминализиране на заобикалянето на санкциите във всички страни членки, което в момента не е така.

Според официалния представител на блока висшето ръководство на ЕС би трябвало да обяви своя напредък по тези въпроси, когато посети Киев за срещата на върха между Европейския съюз и Украйна на 3 февруари, отбелязва Ройтерс.

Източник: Светослав Танчев, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -