Владимир Иванов: Няма причина хранителните продукти да поскъпват

Препоръчваме

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва...

Заради войната в Украйна, инфлацията и несигурността на енергийния пазар, животът у нас поскъпна драстично. Това го усещаме когато отидем да си плащаме сметките или да си напазаруваме в магазина.

Още през декември от НСИ отчетоха едно от най-големите поскъпвания на хранителни продукти на годишна база. За периода от ноември 2021 година до ноември 2022-ра скокът е с 26.6%.

Най-сериозното поскъпване се наблюдава при животинските продукти, каза в интервю за Радио Варна Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„От 15 ноември насам наблюдаваме стабилизиране на пазара. Това се дължи на успокояването и на световните пазари, както и на европейския. Все още обаче се наблюдава тенденцията за презастраховане от страна на българските търговци с по-високи цени“, каза Иванов и допълни, че това презастраховане се дължи най-вече на страх и несигурност заради нестабилната икономическа и политическа обстановка в страната.

Според Иванов няма причина за ново поскъпване на хранителните продукти и очаква уравновесен пазар през 2023 година.

„Ще наблюдаваме една спокойна година в пазарно отношение, стига да не се стигне до някой геополитически фактор, който да измени пазара. По отношение на пазара на маслата и месата, световните индекси са надолу вече четвърти месец. Не се вижда някаква стока или продукт, които биха създали някакъв дисбаланс и резки промени на цените“, каза Иванов.

Той очаква и цената на олиото да продължи да въври надолу. Стойността му на световните пазари е доста под пиковите нива.

„На борсата в Ротердам, цената за тон е с 1500 долара по-ниска от пиковата, която беше през май“, поясни Иванов.

Той беше категоричен, че на вътрешния пазар няма спекула с цените, с изключение на някои единични случаи.

„Има отделни търговци, които искат да извлекат максимума, но тук и ние като потребители можем да коригираме това повдение, като просто не купуваме от този търговец“, коментира още Владимир Иванов.

Страховете от несигурната обстановка, както и някои лоши търговски практики са причина за голямата разлика в цените на едро и дребно. При някои дребни търговци се наблюдава недобрата практика стоката да преминава през няколко посредника и това да я оскъпи.

„Има определени вериги, при които има по 4-5 посредника. Наблюдава се и едно „стихийно-бедствено“ ценообразуване при някои много малки търговски обекти. Призовавам всички граждани, когато пазаруват да го правят информирано и да не плащат цени, които не трябва да плащат“, допълни Иванов.

Продължава и тенденцията българинът да купува стоки с ниско качество на по-високи цени, което се дължи до голяма степен на кризата и инфлацията.

Владимир Иванов призова хората да търсят и да купуват повече български стоки и продукти, които по думите му са по-качествени, а по този начин ще бъде подпомогната българската икономика и родните производители.

Източник: БНР

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир Путин, сега трябва да се...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва в общата доставка на ЕС...

Макрон подчерта, че здравият разум е довел до отмяна на визитата на британския крал във Франция

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е предложил нова дата за държавната визита на британския крал Чарлз Трети и съпругата му Камила...

Анастасова: Трябва промяна в закона, за да може изпълнителната власт да регулира цените

До момента не е имало таван на цените, а има шоково потъпкване без таван. Държавата има достатъчно механизми, както и два инструмента....
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -