Полша иска многонационална коалиция да обсъди доставката на танкове „Леопард“ за Украйна

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Полша насърчава други държави за сформиране на широка коалиция за доставка на съвременни бойни танкове, като „Леопард“, за Украйна, заявиха заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски и други официални лица пред полското обществено радио.

„Въпросът се придвижва. Първото нещо е да разберем какво ще направят нашите съюзници от западните страни“, заяви пред радио Зет Якуб Кумох, съветник по сигурността на президента Анджей Дуда, съобщи ДПА.

Полша би могла да бъде част от такава коалиция, но няма да предприеме ход сама, защото не е в състояние да го направи, каза той.

Кумох определи съобщенията, че Варшава е готова да предаде няколкостотин или дори всичките си бойни танкове „Леопард“ на Украйна, като „дезинформация“. В най-добрия случай, каза той, дебатът е бил за „няколко или десетина броя“. Съветът за национална сигурност ще обсъди въпроса с Дуда, наред с други, по-късно днес, каза той.

След решението на германското правителство да достави на Украйна около 40 бойни машини на пехотата „Мардер“, официалните лица също продължават да обсъждат дали да доставят бойни танкове.

В събота съпредседателят на Социалдемократическата партия на германския канцлер Олаф Шолц заяви, че остава скептичен към исканията за снабдяване на Киев с бойни танкове „Леопард“ без координация между съюзниците от НАТО.

„Нито една страна не доставя бойни танкове, които са толкова тежки, колкото „Леопард 1 или 2“, заяви Ларс Клингбайл в интервю за Ер Те Ел в събота.

Германците изпращат „Мардер“-и, бойна машина на пехотата, и батарея „Пейтриът“ след като месеци наред се съпротивляваха на призивите от Киев.

Проучване, проведено от социологическия институт „Инса“ за вестник „Билд“, показа, че 49 % от анкетираните като цяло са против решението за доставка на „Мардер“-и, а 40 % го подкрепят.

Запитани за доставката на „Леопард“, 50% са против, а 38% – за.

Решението на западните правителства да изпратят танкове в Украйна само ще удължи страданията на украинския народ и няма да промени изхода от войната, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ДПА.

Кремъл заяви, че руското правителство не се притеснява от потенциалните доставки на по-сложно военно оборудване на Киев.

„По принцип тези доставки не могат да променят нищо и няма да променят нищо в Украйна“, заяви Песков, съобщи агенция Интерфакс. 

Източник: Пламен Йотински, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -