Полша иска многонационална коалиция да обсъди доставката на танкове „Леопард“ за Украйна

Препоръчваме

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до...

Полша насърчава други държави за сформиране на широка коалиция за доставка на съвременни бойни танкове, като „Леопард“, за Украйна, заявиха заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски и други официални лица пред полското обществено радио.

„Въпросът се придвижва. Първото нещо е да разберем какво ще направят нашите съюзници от западните страни“, заяви пред радио Зет Якуб Кумох, съветник по сигурността на президента Анджей Дуда, съобщи ДПА.

Полша би могла да бъде част от такава коалиция, но няма да предприеме ход сама, защото не е в състояние да го направи, каза той.

Кумох определи съобщенията, че Варшава е готова да предаде няколкостотин или дори всичките си бойни танкове „Леопард“ на Украйна, като „дезинформация“. В най-добрия случай, каза той, дебатът е бил за „няколко или десетина броя“. Съветът за национална сигурност ще обсъди въпроса с Дуда, наред с други, по-късно днес, каза той.

След решението на германското правителство да достави на Украйна около 40 бойни машини на пехотата „Мардер“, официалните лица също продължават да обсъждат дали да доставят бойни танкове.

В събота съпредседателят на Социалдемократическата партия на германския канцлер Олаф Шолц заяви, че остава скептичен към исканията за снабдяване на Киев с бойни танкове „Леопард“ без координация между съюзниците от НАТО.

„Нито една страна не доставя бойни танкове, които са толкова тежки, колкото „Леопард 1 или 2“, заяви Ларс Клингбайл в интервю за Ер Те Ел в събота.

Германците изпращат „Мардер“-и, бойна машина на пехотата, и батарея „Пейтриът“ след като месеци наред се съпротивляваха на призивите от Киев.

Проучване, проведено от социологическия институт „Инса“ за вестник „Билд“, показа, че 49 % от анкетираните като цяло са против решението за доставка на „Мардер“-и, а 40 % го подкрепят.

Запитани за доставката на „Леопард“, 50% са против, а 38% – за.

Решението на западните правителства да изпратят танкове в Украйна само ще удължи страданията на украинския народ и няма да промени изхода от войната, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ДПА.

Кремъл заяви, че руското правителство не се притеснява от потенциалните доставки на по-сложно военно оборудване на Киев.

„По принцип тези доставки не могат да променят нищо и няма да променят нищо в Украйна“, заяви Песков, съобщи агенция Интерфакс. 

Източник: Пламен Йотински, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Никола Минчев: Тази политическа нестабилност струва страшно много на България

„Продължаваме промяната“ (ПП) тепърва ще решава как да отговори на решението на ГЕРБ- СДС за замразяване на...

Зеленски призова Иран да не доставя дронове на Русия

Володимир Зеленски отправи директен призив към народа на Иран, включително тези с влияние в правителството, да прекрати подкрепата си за Русия, която...

Фон дер Лайен обеща подкрепа на Италия след наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Италия ще има право на достъп до средства на Европейския съюз, за...

Кирил Петков: Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време...

Ивайло Иванов (НОИ): Никой няма да остави пенсионерите без пенсии

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии. Това каза пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -