Полша иска многонационална коалиция да обсъди доставката на танкове „Леопард“ за Украйна

Препоръчваме

Министър Попов: България може да е сред лидерите в проект за ековъзстановяването на Украйна

България да бъде сред лидерите в екологичното възстановяване на Украйна е амбициозен проект, който сме заявили на...

Акад. Денков: Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген

Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген". Това съобщи премиерът академик Николай...

Одобриха отчета за изпълнението на държавния бюджет 2022

Със свое решение правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022...

Полша насърчава други държави за сформиране на широка коалиция за доставка на съвременни бойни танкове, като „Леопард“, за Украйна, заявиха заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски и други официални лица пред полското обществено радио.

„Въпросът се придвижва. Първото нещо е да разберем какво ще направят нашите съюзници от западните страни“, заяви пред радио Зет Якуб Кумох, съветник по сигурността на президента Анджей Дуда, съобщи ДПА.

Полша би могла да бъде част от такава коалиция, но няма да предприеме ход сама, защото не е в състояние да го направи, каза той.

Кумох определи съобщенията, че Варшава е готова да предаде няколкостотин или дори всичките си бойни танкове „Леопард“ на Украйна, като „дезинформация“. В най-добрия случай, каза той, дебатът е бил за „няколко или десетина броя“. Съветът за национална сигурност ще обсъди въпроса с Дуда, наред с други, по-късно днес, каза той.

След решението на германското правителство да достави на Украйна около 40 бойни машини на пехотата „Мардер“, официалните лица също продължават да обсъждат дали да доставят бойни танкове.

В събота съпредседателят на Социалдемократическата партия на германския канцлер Олаф Шолц заяви, че остава скептичен към исканията за снабдяване на Киев с бойни танкове „Леопард“ без координация между съюзниците от НАТО.

„Нито една страна не доставя бойни танкове, които са толкова тежки, колкото „Леопард 1 или 2“, заяви Ларс Клингбайл в интервю за Ер Те Ел в събота.

Германците изпращат „Мардер“-и, бойна машина на пехотата, и батарея „Пейтриът“ след като месеци наред се съпротивляваха на призивите от Киев.

Проучване, проведено от социологическия институт „Инса“ за вестник „Билд“, показа, че 49 % от анкетираните като цяло са против решението за доставка на „Мардер“-и, а 40 % го подкрепят.

Запитани за доставката на „Леопард“, 50% са против, а 38% – за.

Решението на западните правителства да изпратят танкове в Украйна само ще удължи страданията на украинския народ и няма да промени изхода от войната, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ДПА.

Кремъл заяви, че руското правителство не се притеснява от потенциалните доставки на по-сложно военно оборудване на Киев.

„По принцип тези доставки не могат да променят нищо и няма да променят нищо в Украйна“, заяви Песков, съобщи агенция Интерфакс. 

Източник: Пламен Йотински, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Министър Попов: България може да е сред лидерите в проект за ековъзстановяването на Украйна

България да бъде сред лидерите в екологичното възстановяване на Украйна е амбициозен проект, който сме заявили на...

Акад. Денков: Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген

Декември 2023 г. остава целевата дата за присъединяване на България към Шенген". Това съобщи премиерът академик Николай Денков на брифинг в Министерския...

Одобриха отчета за изпълнението на държавния бюджет 2022

Със свое решение правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022 г. и доклада към него...

Повечето партии в парламента не подкрепят идеята за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

Идеята на финансовия министър за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите и хотелиерите, както и въвеждането на финансов стимул за хората, които...

Ваня Григорова: Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок

Смятам, че нашият шанс за балотаж е много висок. По-големият проблем е, че София е апатична. Хората трудно дават доверието си за...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -