Армения отмени провеждането на учения на ОДКС

Препоръчваме

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва...

Армения обяви, че ще откаже да бъде домакин на маневрите на предвождан от Русия военен съюз, които трябваше да се проведат 2023 г., на фона на недоволството на Ереван от Москва поради блокирането на жизненоважен маршрут за доставки към анклава Нагорни Карабах, съобщи Франс прес.

Съобщението беше направено в момент, когато Армения показва все повече признаци на недоволство от руските си съюзници заради липсата на действия срещу азербайджанските „провокации“ около Нагорни Карабах, където Москва, която в момента е въвлечена в офанзивата си в Украйна, е разположила мироопазващи сили, отбелязва АФП.

„Армения не смята за целесъобразно да провежда учения на ОДКС (Организацията на договора за колективна сигурност) тази година. Тези учения няма да се състоят“, заяви на пресконференция министър-председателят Никол Пашинян. Той добави, че Ереван вече е информирал ръководството на водения от Москва военен съюз, обединяващ няколко бивши съветски републики.

Премиерът отправи критики срещу ОДКС за „отказа да осъди действията на Азербайджан“, както и срещу Русия, затова че не изпълнява ролята си на „гарант за сигурността на Армения“.

„Армения очакваше конкретни действия от страна на руските и другите партньори в областта на сигурността. Но на Ереван беше казано, че границите на Армения и Азербайджан не са демаркирани“, подчерта Пашинян.

АФП отбелязва, че Ереван обвинява руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах в бездействие, докато азербайджанците блокират Лачинския коридор – жизненоважен маршрут за доставки към този анклав, оспорван между двете страни.

Руските мироопазващи сили трябва да осигурят нормалното функциониране на коридор, настоя Пашинян днес. „Ако изведнъж стане ясно, че Русия не може да изпълни задълженията си, тя трябва да се обърне към ООН“, добави той.

Ереван също така критикува Москва, че не е изпълнила ролята си на посредник по време на ожесточените сблъсъци на границата между Армения и Азербайджан през септември, когато Ереван поиска помощ от ОДКС, чийто член е.

В отговор на въпрос за критиките на Пашинян Кремъл омаловажи ситуацията, като заяви, че „Армения е много близък съюзник“, с когото Русия ще „продължи диалога, включително по чувствителни въпроси“.

Източник: Асен Георгиев, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Доставиха първите бюлетини за изборите

Изборните книжа за предсрочния парламентарен вот вече пристигнаха в някои области на страната. Сред тях са Велико...

Шолц призова Си Цзинпин да говори и със Зеленски след срещата си с Путин

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир Путин, сега трябва да се...

Велизар Шаламанов: Радев изолира България от процесите, които текат в НАТО и ЕС

"Най-малкото, което може да се каже е, че това (изказването на Радев, че България няма да участва в общата доставка на ЕС...

Макрон подчерта, че здравият разум е довел до отмяна на визитата на британския крал във Франция

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е предложил нова дата за държавната визита на британския крал Чарлз Трети и съпругата му Камила...

Анастасова: Трябва промяна в закона, за да може изпълнителната власт да регулира цените

До момента не е имало таван на цените, а има шоково потъпкване без таван. Държавата има достатъчно механизми, както и два инструмента....
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -