Армения отмени провеждането на учения на ОДКС

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Армения обяви, че ще откаже да бъде домакин на маневрите на предвождан от Русия военен съюз, които трябваше да се проведат 2023 г., на фона на недоволството на Ереван от Москва поради блокирането на жизненоважен маршрут за доставки към анклава Нагорни Карабах, съобщи Франс прес.

Съобщението беше направено в момент, когато Армения показва все повече признаци на недоволство от руските си съюзници заради липсата на действия срещу азербайджанските „провокации“ около Нагорни Карабах, където Москва, която в момента е въвлечена в офанзивата си в Украйна, е разположила мироопазващи сили, отбелязва АФП.

„Армения не смята за целесъобразно да провежда учения на ОДКС (Организацията на договора за колективна сигурност) тази година. Тези учения няма да се състоят“, заяви на пресконференция министър-председателят Никол Пашинян. Той добави, че Ереван вече е информирал ръководството на водения от Москва военен съюз, обединяващ няколко бивши съветски републики.

Премиерът отправи критики срещу ОДКС за „отказа да осъди действията на Азербайджан“, както и срещу Русия, затова че не изпълнява ролята си на „гарант за сигурността на Армения“.

„Армения очакваше конкретни действия от страна на руските и другите партньори в областта на сигурността. Но на Ереван беше казано, че границите на Армения и Азербайджан не са демаркирани“, подчерта Пашинян.

АФП отбелязва, че Ереван обвинява руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах в бездействие, докато азербайджанците блокират Лачинския коридор – жизненоважен маршрут за доставки към този анклав, оспорван между двете страни.

Руските мироопазващи сили трябва да осигурят нормалното функциониране на коридор, настоя Пашинян днес. „Ако изведнъж стане ясно, че Русия не може да изпълни задълженията си, тя трябва да се обърне към ООН“, добави той.

Ереван също така критикува Москва, че не е изпълнила ролята си на посредник по време на ожесточените сблъсъци на границата между Армения и Азербайджан през септември, когато Ереван поиска помощ от ОДКС, чийто член е.

В отговор на въпрос за критиките на Пашинян Кремъл омаловажи ситуацията, като заяви, че „Армения е много близък съюзник“, с когото Русия ще „продължи диалога, включително по чувствителни въпроси“.

Източник: Асен Георгиев, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -