Войни като тази в Украйна са престъпление срещу Бог и човечеството, заяви папата

Препоръчваме

Атанас Славов: Пред Венецианската комисия ще защитя пълното разделяне на ВСС

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията в конституцията...

Дончева: Все по-малък е професионалният капацитет на работещите в службите

'Истинският проблем на България е все по-малкият професионален капацитет на работещите в службите.'' Това заяви пред БНР...

Борислав Сандов: За мен тези искания не са справедливи

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопустимо. Учудващо е, че...

Папа Франциск заяви, че войни като тази в Украйна, при които цивилни райони са подложени на това, което той нарече безразборно унищожение, са „престъпление срещу Бог и човечеството“, съобщи Ройтерс.

Франциск каза това по време на годишната си реч пред дипломатите, акредитирани във Ватикана. По традиция в тази годишна реч папата прави преглед на ситуацията в света и словото му е известно като „реч за състоянието на света“.

Франциск говори за войната в Украйна, която „води до смърт и разрушения, до атаки срещу гражданска инфраструктура, до загуба на човешки живот, покосен не само от обстрела и насилието но и от глада и студа“. След това папата цитира ватиканска конституция, според която „всеки акт на война, насочен към безразборно унищожаване на цели градове или обширни райони с техните жители, е престъпление срещу Бога и човечеството, което заслужава твърдо и недвусмислено осъждане“.

Припомняйки Кубинската ракетна криза през 1962 г., Франциск заяви, че „за съжаление и днес ядрената заплаха е повишена и светът отново изпитва страх и мъка“. Той повтори призива си за пълна забрана на ядрените оръжия, като заяви, че дори притежаването им с цел възпиране е „неморално“.

Освен това папата осъди Иран за налагането на смъртно наказание срещу демонстранти, настояващи за по-голямо уважение към жените. Коментарите на папата, направени в годишната му реч пред дипломатите, акредитирани към Ватикана, бяха най-силните му от началото на общонационалните протести в Иран след смъртта на на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след ареста й от иранската нравствена полиция.

„Правото на живот е застрашено и на онези места, където смъртното наказание продължава да се налага, какъвто е случаят в тези дни в Иран, след неотдавнашните демонстрации с искане за по-голямо зачитане на достойнството на жените“, заяви Франциск.

„Смъртното наказание не може да се използва за предполагаемо раздаване на правосъдие от държавата, тъй като то не представлява възпиращ фактор, нито пък дава справедливост за жертвите, а само подхранва жаждата за отмъщение“, добави той.

Папата призова отново за прекратяване на използването на смъртно наказание в световен мащаб, като заяви, че то е „винаги недопустимо, тъй като накърнява неприкосновеността и достойнството на личността“.

Папа Франциск напомни за „политическите кризи“ на американския континент, които са източник на „напрежение и насилие“, като отдели специално внимание на Бразилия, където поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро нахлуха в Конгреса, президентския дворец и Върховния съд.

„Мисля за различните политически кризи в няколко страни на американския континент, които са изпълнени с напрежение и форми на насилие, изострящи социалните конфликти“, каза той. „Визирам най-вече случилото се наскоро в Перу и през последните няколко часа в Бразилия“, уточни духовният лидер на католиците по света.

След няколкочасов хаос, напомнящ нахлуването в Капитолия във Вашингтон преди две години след изборното поражение на бившия американски президент Доналд Тръмп, бразилските правоохранителни органи си върнаха контрола над президентския дворец, Конгреса и Върховния съд, в които вчера нахлуха стотици противници на новия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, припомня АФП.

Източник: Асен Георгиев, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Атанас Славов: Пред Венецианската комисия ще защитя пълното разделяне на ВСС

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията в конституцията...

Дончева: Все по-малък е професионалният капацитет на работещите в службите

'Истинският проблем на България е все по-малкият професионален капацитет на работещите в службите.'' Това заяви пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение...

Борислав Сандов: За мен тези искания не са справедливи

Намираме се в климатична криза, а това, което се случва у нас е недопустимо. Учудващо е, че хора, ангажирани във въглищните централи,...

Христо Хинков: Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си

Премиерът има доверие в мен, не съм обмислял оставката си, коментира пред БТВ здравният министър проф. Христо Хинков. "Много...

Славчо Нейков: Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -