Войни като тази в Украйна са престъпление срещу Бог и човечеството, заяви папата

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Папа Франциск заяви, че войни като тази в Украйна, при които цивилни райони са подложени на това, което той нарече безразборно унищожение, са „престъпление срещу Бог и човечеството“, съобщи Ройтерс.

Франциск каза това по време на годишната си реч пред дипломатите, акредитирани във Ватикана. По традиция в тази годишна реч папата прави преглед на ситуацията в света и словото му е известно като „реч за състоянието на света“.

Франциск говори за войната в Украйна, която „води до смърт и разрушения, до атаки срещу гражданска инфраструктура, до загуба на човешки живот, покосен не само от обстрела и насилието но и от глада и студа“. След това папата цитира ватиканска конституция, според която „всеки акт на война, насочен към безразборно унищожаване на цели градове или обширни райони с техните жители, е престъпление срещу Бога и човечеството, което заслужава твърдо и недвусмислено осъждане“.

Припомняйки Кубинската ракетна криза през 1962 г., Франциск заяви, че „за съжаление и днес ядрената заплаха е повишена и светът отново изпитва страх и мъка“. Той повтори призива си за пълна забрана на ядрените оръжия, като заяви, че дори притежаването им с цел възпиране е „неморално“.

Освен това папата осъди Иран за налагането на смъртно наказание срещу демонстранти, настояващи за по-голямо уважение към жените. Коментарите на папата, направени в годишната му реч пред дипломатите, акредитирани към Ватикана, бяха най-силните му от началото на общонационалните протести в Иран след смъртта на на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след ареста й от иранската нравствена полиция.

„Правото на живот е застрашено и на онези места, където смъртното наказание продължава да се налага, какъвто е случаят в тези дни в Иран, след неотдавнашните демонстрации с искане за по-голямо зачитане на достойнството на жените“, заяви Франциск.

„Смъртното наказание не може да се използва за предполагаемо раздаване на правосъдие от държавата, тъй като то не представлява възпиращ фактор, нито пък дава справедливост за жертвите, а само подхранва жаждата за отмъщение“, добави той.

Папата призова отново за прекратяване на използването на смъртно наказание в световен мащаб, като заяви, че то е „винаги недопустимо, тъй като накърнява неприкосновеността и достойнството на личността“.

Папа Франциск напомни за „политическите кризи“ на американския континент, които са източник на „напрежение и насилие“, като отдели специално внимание на Бразилия, където поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро нахлуха в Конгреса, президентския дворец и Върховния съд.

„Мисля за различните политически кризи в няколко страни на американския континент, които са изпълнени с напрежение и форми на насилие, изострящи социалните конфликти“, каза той. „Визирам най-вече случилото се наскоро в Перу и през последните няколко часа в Бразилия“, уточни духовният лидер на католиците по света.

След няколкочасов хаос, напомнящ нахлуването в Капитолия във Вашингтон преди две години след изборното поражение на бившия американски президент Доналд Тръмп, бразилските правоохранителни органи си върнаха контрола над президентския дворец, Конгреса и Върховния съд, в които вчера нахлуха стотици противници на новия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, припомня АФП.

Източник: Асен Георгиев, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -