Столичани настояват за връщане на картата за една линия в градския транспорт

Препоръчваме

Зеленски: Ако Бахмут бъде превзет, Путин ще продаде тази победа на Запада и на своите поддръжници

Всяка руска победа може да бъде опасна, а ако продължителната битка в ключовия източен град Бахмут бъде...

Кабинетът одобри доклада за състоянието на отбраната

Вторият служебен кабинет, воден от Гълъб Донев, одобри Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през...

Няма опасност за провеждането на изборите заради заплахите към училища, където има СИК

Няма опасност за провеждането на парламентарните изборите на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в...

Граждани пуснаха петиция към столичния омбудсман за връщане на картата за една линия в София. Основната причина е драстичното ѝ увеличение от Нова година. Гражданите са недоволни и от новата система за билети и нейното използване.

На фона на притесненията на хората, от Центъра за градска мобилност обясниха, че го правят в интерес на гражданите и основната им цел е да накарат повече хора да си купуват карта за цялата градска мрежа за една година. Допитване сред хората обаче показа, че те не са склонни да дадат на веднъж 365 лева колкото струва картата, нито пък разсрочено при първа вноска 150 лева. Проблем създава и отпадането на хартиеното билетче.

Новата система за билети предвижда издаването на четири различни видове – за 30 минути, за 60 минути, за метрото и продаван от водача. Всеки един с различна цена.

Две са основните притеснения на столичани – първото, че няма да успеят с карта от 30 минути да хванат две превозни средства заради задръстванията в София, а второто е свързано с отпадането на карта за една линия, всъщност така цената се увеличава двойно.

Димитър Дилчев, изпълнителен директор на ЦГМ: „Картичките, които са за 30 минути не отчитат, колко билетчета ти остават само ти казват, че имаш трансфер, при метрото ти казват, имаш три влизания, две влизания, едно. Виждам, че хората се затрудняват с тези билетчета, които трябва да се валидират, трябва от разстояние, под наклон.

Изпълнителният директор на компанията за градски транспорт в София лично показа как се използват новите билетчета. И коментира какво да направим, ако се окаже, че билетчето за 30 минути не ни стигне като време за прекачване.

Димитър Дилчев, изпълнителен директор на ЦГМ: „Ако човек иска да пътува още повече, ще наложи да плати още едно билетче, 30+ и следващият път предвид на база на неговия опит ще започне да закупува билети 60+, които също са налични“.

Хората се оплакват, че с новата система всъщност е направено скрито увеличение на цените. Например – с отпадането на една линия за метрото и за наземен транспорт се принуждават гражданите да купуват по-скъпа карта за цялата градска мрежа.

„Не съм доволна, до този момент съм ползвала карта само за една линия и в този случай вместо 23 лева, трябва да плащам 50 лева месец без да ми трябва такава карта.“

Увеличение има и при картите за ученици и пенсионери над 68 години.

Димитър Дилчев, изпълнителен директор на ЦГМ: „Действително финансовата ситуация в последните години беше тежка, но ние не поставяме на първо място в никакъв случай парите. Идеята на тази парична политика е да привлече повече хора в градския транспорт“.

Системата все пак не затрудни чужденците, които са свикнали да използват своята банкова карта.

– Аз мисля, че можем да използваме кредитна карта, когато се качим, нали е така.

– Чудесно, защото не сме купували билети, така че ще опитам този начин.

Центърът за градска мобилност е отделил над 100 милиона лева за новата система, очаква и допълнителни приходи от нея заради оскъпяването на превозните документи.

Източник: БНТ

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Зеленски: Ако Бахмут бъде превзет, Путин ще продаде тази победа на Запада и на своите поддръжници

Всяка руска победа може да бъде опасна, а ако продължителната битка в ключовия източен град Бахмут бъде...

Кабинетът одобри доклада за състоянието на отбраната

Вторият служебен кабинет, воден от Гълъб Донев, одобри Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2022 г. Това е едно...

Няма опасност за провеждането на изборите заради заплахите към училища, където има СИК

Няма опасност за провеждането на парламентарните изборите на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в страната, в които се помещават...

Служебният кабинет ще обсъди промени в четири закона

Промени в четири закона предстои да обсъди и гласува служебното правителство на редовното си заседание днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството и опозиционните партии в Израел обсъдиха спорната правосъдна реформа

Израелското правителство и опозиционните партии приключиха първата от серия срещи по спорната правосъдна реформа, която предизвика масови протести в страната. От офиса...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -