Нинова: Очевидно всички гледаме вече към третия мандат, стига емоции

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

За нас от „БСП за България“ има шест важни неща, в които ще положим много усилия – първо да гарантираме политическа стабилност чрез съставяне на редовно правителство. Това заяви председателят на парламентарната група „БСП за България“ Корнелия Нинова в изявлението си за началото на новата сесия на 48-ото Народно събрание.

Очевидно всички гледаме вече към третия мандат и там е последният шанс за това – ние бихме го нарекли мандат на разума, стига емоции, коментира Нинова. Нека с разум, но без недопустими компромиси, без задкулисни договорки, открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност, призова тя.

Второ, нека това да е стъпка към стабилизирането на парламентарната република, поиска Корнелия Нинова. Парламентарната република е в опасност, имаме пълзяща и овладяваща държавата еднолична власт, която се движи по ръба на Конституцията, коментира тя.

Нинова се спря и на приоритетните сектори и конкретните закони, които този парламент трябва да приеме, колкото и да е дълъг животът му. Тя декларира, че за БСП най-важни са образованието, науката и културата, здравеопазването, социалната политика, която да е ангажирана с инфлация, цени, бедност и с акцент върху младите хора.

Лидерът на БСП отбеляза, че втора година си говорят за понятието „енергийна бедност“ и е крайно време да решат какво е то и да гарантират подкрепа на тези семейства. Да продължи подкрепата за българската икономика и да приемем усилено законите по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи още тя. Нинова коментира, че в последните седмици зад фасадата „План за възстановяване и устойчивост“ започват да се прокарват лобистки закони. Изведнъж се оказа, че има множество закони, които нямат нищо общо с Плана, но са много спешни, защото обслужват частни интереси, добави тя.

Настояваме да се реши въпросът с финансирането на общините чрез оставането на част от събраните от тях данъци при тях, заяви още лидерът на БСП.

Нинова се спря и на съдебната реформа и ежедневните тежки престъпления, които вълнуват народа. Толкова години се нищи тази съдебна реформа, такава дъвка е години наред, като ластик се опъва навсякъде и по всички студия – ами, да вземем да я направим най-накрая и да се приключи и с този въпрос, призова тя.

По отношение на външната политика лидерът на БСП каза, че трябва да се положат максимални усилия България да стане част от Шенгенското пространство. Тя препотвърди и позицията на БСП за войната в Украйна. По думите й това се е оказала и една от пречките за разговори с „Продължаваме Промяната“ за втория мандат. Според Нинова много внимателно трябва да се прецени кога и при какви условия България да влезе в еврозоната. Бързането на всяка цена от 1 януари 2024 г. не е най-доброто решение, заяви тя.

Тази сесия може да върне разума, може да даде стабилност и перспектива за България, може да подпомогне и улесни живота на българските граждани и да гарантира националното достойнство на България на международната сцена или може да задълбочи кризите и да тласне страната в още по-голяма безпътица, каза още Нинова. Кое от двете ще се случи зависи от нас тук, посочи тя и допълни, че от левицата избират първото.

Източник: CROSS

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -