Президентът на Мексико призова гражданите да не приемат празнични подаръци от наркобанди

Препоръчваме

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс,...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради...

Президентът на Мексико се обърна към гражданите с призив да не приемат подаръци по случай празниците от наркобанди, след като публикувани онлайн видеоматериали показаха пикапи в ярки цветове, от които се раздават купища подаръци, а минувачи описаха шофьорите като членове на наркокартела Халиско, предаде Асошиейтед прес.

Държавният глава Андрес Мануел Лопес Обрадор потвърди, че някои наркобанди се опитват да възобновят такова раздаване на подаръци, което беше обичайно преди години, за да спечелят подкрепа от местното население.

На сутрешния си брифинг вчера Лопес Обрадор каза, че хората в някои селища са се опитали да защитават наркотрафикантите, да спират изземането на дрога и да се противопоставят на разполагането на бази на националната гвардия, които да се борят с трафика на наркотици.

Властите не са потвърдили какъв е източникът на подаръците, главно играчки, раздавани на 21 декември в беден квартал на град Гуадалахара – столица на щата Халиско.

Конвой от камиони с надуваема коледна украса и коледни лампички е преминал през квартала под звуците на песни, възхваляващи картела Халиско и негов местен лидер.

Във видеоматериал се чува как очевидец на ставащото пита защо и правителството не раздава подаръци на хората.

На брифинга си президентът Обрадор призна, че тази практика се възобновява, след като преди 10 години такива коледни обиколки на наркокартелите имаше в северния граничен щат Тамаулипас. Президентът каза, че картелите използват местните хора като „човешки щит“.

Държавният глава каза също, че се случва по време на операции по изземане на кокаин местни хора да излизат на улицата и да защитават трафикантите и дори да се опитват да отвличат войници и национални гвардейци, за да осуетят конфискацията на дрога.
Жители на три щата организираха демонстрации срещу изграждането на казарми за националната гвардия на тяхна територия.

Най-масова подкрепа за престъпни банди беше демонстрирана за групировки, които се занимават с кражби на гориво. Те пробиват държавни тръбопроводи, за да крадат бензин и дизел. Тъй като бандитите позволяват и на местното население да точи гориво от незаконни кранове, много хора се противопоставят на операции на армията и полицията.

Според президента обаче, неговата кампания срещу кражбите на гориво е отслабила този вид сътрудничество с престъпниците.

Източник: Петя Гергова, БТА

- Реклама -
- Реклама -
Последни новини

Поскъпването на храните е с 2,5% в сравнение с миналата година

Цените на хранителните продукти бавно и без много шум продължават да вървят нагоре. За последната седмица се...

Зам.-министър Ренета Колева участва във форум за бъдещето на водородната икономика

България има ясно изразена дългосрочна амбиция за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс, в това число на водород...

Заради уран: Ограничава се ползването на вода за пиене в Харманли

Ограничава се ползването на питейна вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в общината заради установени отклонения в качеството ѝ,...

Промените, носени от новия закон за етажна собственост

Дали гарантират тези цели - не бих казал, че мога да потвърдя отсега, но върху този законопроект беше работено близо 5 години....

Падналото от втория етаж на училище дете не помни какво се е случило

Ученичка от шести клас в хасковското училище „Климент Охридски“ падна от прозорец на втория етаж. Момичето е настанено в...
- Реклама -

Още публикации

- Реклама -